En svensk pokerstjärnas resa

0
107
Annonssamarbete med 888poker.se. Foto: Martin Tulard/Unsplash

”Skriven av The media folk”

Även om Sverige inte är den första nationen man kommer att tänka på när man hör ordet poker finns det en uppsjö av svenska proffs som faktiskt tagit sig hela vägen till toppen och numera är internationellt erkända namn, oavsett om de utvecklade sin talang genom att spela onlinepoker eller direkt spelade med likasinnade runt ett riktigt casinobord.  Här tar vi en titt på en av de absolut största svenska pokerstjärnorna och resan han gjort för att nå toppen.

Martin Jacobson – från kockdrömmar till pokerproffs

Det kan vara klurigt att utse den absolut bästa, svenska pokerspelaren. Detta då det finns olika versioner, format och turneringar både on-line och off-line. Det råder dock ingen tvekan om att Martin Jacobson är en av de absolut största svenska talangerna. Stockholmaren och det framtida pokerproffset hade 2006 planer på att bli kock, och efter att han tagit studenten från kockgymnasiet hade han siktet inställt på sin då stora dröm; att driva en restaurang i toppklass. Han skulle närma sig målet genom att först flytta till Barcelona som 18-åring och arbeta på en Michelin-restaurang. Dock föll dessa planer i stöpet, och med tanke på vilken vändning ödet tog var det kanske tur! Jacobsons passion för poker vaknade till liv när han som 18-åring började följa pokerturneringar på Tv, och så småningom även började spela internetpoker. Först rörde det sig om gratisturneringar med kompisarna, men i takt med att hans talang växte blev även tävlingarna större och mer utmanande.  Lidingöbon började med att spela enbordsturneringar, med det skulle inte dröja länge innan han blev intresserad av att testa på de riktigt stora liveturneringarna.

Första gången i Las Vegas

Den första chansen att vara med i ett liveevent kom 2008, då han påhejad av sin mamma packade resväskan och flög till Las Vegas för sitt första liveevent. Tyvärr var han den förste att åka ut från turneringen, men detta sporrade endast Jacobson ännu mer. Vinnarskalle som han har gav han sig tusan på att det skulle gå bättre nästa gång, och endast ett par veckor senare kvalade han in till European Poker Tour. Där gick det betydligt bättre och han slutade, trots sin rookie-status som tredjepristagare. Under de kommande åren stod övning, övning och mer övning på schemat, och det skulle visa sig att det var en fungerande strategi. Det stod snart klart att Jacobson hade talangen som krävdes för att spela (och vinna) uppe i pokerns toppskikt. Följande år skulle svensken komma att skörda stora framgångar och har flera gånger deltagit i World Series of Poker, Euopean Poker Tour och World Poker Tour. Dock var vägen fram varit allt annat än enkel då konkurrensen på toppen är stenhård, speciellt i takt med allt fler talanger hittade fram till de riktigt stora turneringarna tack vare onlinepokern. På det stora hela har Jacobson lyckats sitta runt finalbordet hela 15 gånger och spelat in 2,8 miljoner amerikanska dollar i turneringsvinster. Han är även den förste svensken att lyckas slå sig in bland de tio bästa spelarna på det så kallade GPI-rankingen (Global Poker Index). 2014 uppnådde han dessutom sin största bragd hittills: Att vinna WSOP-finalen, eller poker-VM som det även kallas, med den nätta prissumman på 10 miljoner amerikanska dollar.

Inspiration för kommande pokerproffs

I nuläget bor Jacobson i London, vilket gör att han befann sig på hemmaplan då han 2011 kammade hem hela European Poker Tour. Det är föga förvånande att han valde att flytta till London, dels då denna metropol har ett imponerande pokerutbud, dels en fantastisk restaurangscen – vilket i princip sammanfattar stjärnans två passioner. Enligt Jacobson själv lever han ett ytterst normalt och stillsamt liv i dagsläget trots alla turneringar och pokerresor han beger sig ut på.

Han har dock fortsatt att spela poker, bland annat som ambassadör för 888poker. Detta har gjort att han bland annat fungerat som ett ansikte utåt för sporten, men även spelat mot nybörjare på nätet. Med tanke på Jacobsons svenska bakgrund och den otroliga resa han gjort enbart genom att finna glädje i spelet är hans historia lika intressant som inspirerande att läsa om. Det är dock viktigt att komma ihåg att det förutom talang, så ligger det timmar och år av extremt hård träning och disciplin bakom de som lyckas nå toppen. Att öva mot olika spelare, på flera bord är nödvändigt för att skaffa sig erfarenhet, samtidigt som det är viktigt att känna till sina personliga och finansiella gränser. Att sluta i tid är en viktig tumregel för den som vill bli proffspokerspelare till yrket då det kan vara oerhört stressande psykiskt.

För den som spelar på ett säkert sätt, oavsett proffsdrömmar eller ej, blir spelandet dessutom lustfyllt och roligt. Nu för tiden kan ju vem som helst börja lära sig spela poker och få chansen att möta en hel värld av olika spelare online, när var och hur det passar en själv. Att dessutom kunna ha Jacobson, och andra proffsspelare som ledstjärnor i det hela har säkerligen uppmuntrat både en och en annan till att fortsätta utveckla sitt intresse och sitt spel med målet att en dag bli en av de allra bästa.