Vänskap för livet genom Språkvän

0
665
Sermon Shaba brinner för att bekämpa fördomar och skapa förståelse mellan olika kulturer.

I december 2007 lämnade Sermon Shaba Bagdad i Irak för att tillsammans med sin fru börja sitt nya liv i Sverige. Först fem år senare fick han sin första svenska vän. Idag jobbar Sermon med att hjälpa nyanlända att träffa personer som varit i Sverige en längre tid. Han vill ge andra personer det stöd han själv saknade när han kom hit.

Jag möter Sermon Shaba på hans arbetsplats på jobbtorg i centrala Strängnäs, där han jobbat sedan 2016. Sermon är drivande i projektet ”Språkvän i Strängnäs” och när vi börjar prata märks det tydligt hur mycket han brinner för sitt jobb. Språkvän är ett initiativ som startade i Eskilstuna och senare kom att spridas till stora delar av Sverige.

Att vara språkvän innebär att en person som varit i Sverige en längre tid paras ihop med en person som nyligen anlänt. Grundtanken är att personerna från Sverige ska kunna finnas som ett stöd vid inlärningen av det svenska språket. Men Sermon menar att språkvän kan ge mycket mer än bara språkhjälp.
— Språkvän handlar om så mycket och den viktigaste delen är kulturutbytet. Båda kan få hjälp av varandra, och flera gånger har vi sett att personerna från Sverige har fått hjälp och kontakter utomlands med hjälp av sin nya vän. Det är ömsesidigt, och man kan lära sig mycket av varandra och få vänner för livet.

Sermon kom till Sverige 2007 och i hans hemland arbetade han som bland annat fotograf, journalist och tv-producent. När han kom till Sverige ändrades hans yrkesbana helt. Han berättar att han drivs av viljan att hjälpa andra människor att hitta rätt väg in i samhället. När han själv kom till Sverige saknade han personer som kunde guida honom, och det vill han nu kunna erbjuda andra. Han menar att det viktigaste för honom är att krossa fördomar och att hjälpa människor att knyta kontakter och få en förståelse för varandra.
— När jag kom till Sverige var jag rädd för vad folk skulle tycka om mig, och det begränsade mig. Vi måste förstå varandra och integrera varandra för att kunna bekämpa fördomarna. Jag vill bryta distansen mellan kulturer och få folk att våga mötas och prata.

År 2012, när Sermon hade varit i Sverige i 5 år, gick han på en fotoutställning i sin hemstad Eskilstuna. Väl på utställningen började han prata med en fotograf, som senare blev en av Sermons närmsta vänner. Där föddes en idé i honom.
— Vägen till att hitta vänner i ett nytt land är genom gemensamma intressen. Jag insåg att det är nyckeln och därför jobbar jag nu mycket med att para ihop människor via just intressen. På språkcaféerna som vi anordnar brukar vi ha olika teman, just för att man på den vägen ska kunna hitta varandra.

Ove Strand och Hadi Akbari är två personer som 2015 möttes via Språkvän. Sedan dess har de hängt ihop och båda två berättar att de idag värdesätter vänskapen högt.
— Jag ville bli språkvän för att göra en insats i samhället, men det visade sig att jag fick massor tillbaka. Visst hjälper jag Hadi med praktiska saker, för ett tag sedan hjälpte jag till exempel till vid köpet av en begagnad bil. Men framförallt ses vi för att prata, ta det lugnt och umgås, på ett kravlöst sätt. Hadi och hans fru har varit med på flera fester och firat jul hos min familj, och ibland äter vi middag hemma hos dem. För mig är det mycket värt. Det förvånar mig att det tog mig 66 år att träffa en vän från ett annat land, säger Ove.

Hadi är från Afghanistan, men har i de större delarna i sitt liv levt som flykting i bland annat Iran, Norge och Danmark. Idag är han bosatt i Strängnäs, och han är glad över att han för tre år sedan träffade Ove. Nästa steg är att försöka hitta en språkvän till sin fru.
— Genom Ove kunde jag få kontakt med fler svenskar, och han hjälper mig med språket och att förstå kulturen. Jag försöker att prata svenska med andra, men jag är lite blyg och tycker ibland att det är svårt att ta kontakt. Utan Ove hade jag kanske bara legat på soffan och tittat på persisk tv, säger Hadi och skrattar.

Mer information om hur man blir språkvän finns på kommunens hemsida. På vårens kalender finns flera datum för öppna språkcaféer i Strängnäs, dit man kan gå för att umgås, prata, fika och utbyta erfarenheter.