Thomas hjälpte etiopier att starta gruvor

0
421
Under sex år pendlade Thomas Dittrich mellan Sverige och Etiopien för att hjälpa landet att starta egna gruvor. Nu driver han Sten Bumlingen där han bland annat säljer opaler från Wollo-området i Etiopien.

I lokalen på Rådhustorget, där tidigare Bumlings och Söderström huserade, driver idag Thomas Dittrich sin verksamhet ”Sten Bumlingen” som behandlar och säljer ädelstenar. Vad många inte vet är att Thomas också har hjälpt befolkningen i Etiopien att starta egna gruvor.

2006 började Thomas Dittrich sin utbildning i gemmologi, läran om ädelstenar. Det året var också starten för Thomas resa för att hjälpa människor i Etiopien att starta egna gruvor. Allt började när Thomas deltog på en mässa i Göteborg och en präst lämnade över en säck med ädelstenar till honom.
– Han ville veta vad det var för stenar och lämnade säcken till mig utan att vilja ha något kvitto, berättar Thomas. Jag undersökte stenarna och när prästen återvände efter en månad kunde jag berätta för honom att den bland annat innehöll opaler. Prästen berättade då att det var opaler som han hade hittat när han hade varit i Etiopien.

Historien gjorde Thomas och hans studentkollegor intresserade och de läste sig till att Etiopien inte exporterade några stenar överhuvudtaget och inte heller gjort det i modern tid.
– Vi tyckte att det lät spännande och åkte ner till Etiopien för att leta stenar och hittade alla typer av ädelstenar utom diamanter. I den nordöstra delen av landet, som är det fattigaste området, upptäckte vi att barnen satt och lekte med opaler på marken. Ungefär som svenska barn leker med kottar. De hade ingen mat eller vatten men ett överflöd av ädelstenar.

Att hjälpa dem med bidrag och liknande skulle inte fungera så istället startade Thomas och hans vänner ett företag i Etiopien och ett i Sverige, öppnade några gruvor och utbildade folk samt började förhandla med regeringen om hur man skulle betala löner.
– Vi gjorde budgetar enligt svenska normer med svenska löner, semesterersättning och sjukersättning men regeringen sa nej. Anledningen var att en normal tjänstemannalön i Etiopien var 800 kronor i månaden och vi tänkte betala 35 000 kronor. Det skulle, enligt regeringen, innebära att grannbyn skulle komma och slå ihjäl våra anställda för att sedan själva söka de lediga jobben.

Lösningen blev att betala de anställda 800 kronor men samtidigt tvinga dem att bilda ett kooperativ som ägde stenarna och som Thomas och hans medarbetare senare kunde köpa stenarna från.
– Vi fick också lära dem hur ett kooperativ fungerar, som hur man röstar eller lägger fram förslag. Den första vinsten de gjorde använde de till att bygga en väg. Vi satte också som krav att samtliga barn i familjerna skulle få gå i skolan och inte bara de äldsta som det hade varit tidigare av ekonomiska skäl.

Thomas har också hjälpt regeringen att införa om lagar hur man handlar med ädelstenar. Den som vill köpa ädelstenar av kooperativet måste först kontakta en handlare i Addis Abeba då det inte är tillåtet att ta sig dit själv.
– Vi var tvungna att göra så på grund av kaoset i början när det kom företag från hela världen och det kom folk över gränserna nattetid och mördade bybor. Under en period hade vi till och med armén på plats, som slog en järnring runt området. Vi var aldrig rädda under den här tiden då vi som skandinaver var ”untouchable” tack vare all hjälp landet har fått från Sverige.

Man har också fått inskrivet i Etiopisk grundlag att endast bondekooperativ med boende på platsen har rätt att bedriva gruvdrift. Det innebär att alla pengar stannar lokalt.
– När vi 2012 hade startat tretton kooperativ i olika byar bestämde vi att de kan sköta detta själva och lämnade därför över allting till dem. När de hörde av sig för cirka två år sedan och berättade att de hade hittat smaragder i södra delen av landet åkte jag dit och tog med mig folk från norra delen, som hade arbetat med kooperativ under några år och efter bara 3-4 dagar var allting igång även där.

Idag är Etiopien värdens största producent av opaler.