Ung Strängnäsforskare till final

0
439

Den 30 mars koras vinnarna i Sveriges största tävling inom naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasister. Timo Oosterveld vid Europaskolan i Strängnäs är med och tävlar. I utställningen Unga forskare samlas tävlingsdeltagare i naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Med sitt arbete ”Olfactory dysfunction in type 2 diabetic Goto-Kakizaki rats” gick Timo i veckan till final för bästa naturvetenskapliga gymnasiearbete.

Nittonåringen från Strängnäs har i sitt forskningsarbete undersökt luktsinnesnedsättningar i GK-råttor med diabetes typ 2. Dessa råttor har en sjukdom som liknar människans typ 2 diabetes.
– Syftet med studien var att undersöka råttan som modell. De har många liknande symptom med människor, och frågan var om de är lika gällande nedsatt luktsinne. Patienter med diabetes lider ofta av luktsinnesnedsättning och detta symptom kan vara ett tidigt tecken på demenssjukdomar, som är vanligare bland diabetespatienter. Nu när jag har ”fastställt” på en liten grupp att även dessa råttor drabbas av det kan man undersöka mekanismerna bakom diabetes mer i detalj.

I år har drygt 350 personer tävlat i nio semifinaler runt om i Sverige och finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm i slutet av mars. Timo själv är lite överraskad av att vara i final.
– Det känns fantastiskt! Och otippat. Jag trodde inte att mitt projekt var något märkvärdigt, men det tyckte juryn. Oerhört kul!

Förbundet Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation och driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom de naturvetenskapliga ämnena.

Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser utställningen varje år för att inspireras, få nya kunskaper och ideér till egna projekt. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor som omfattar bland annat resestipendier till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga, exempelvis Intel ISEF i USA.