Små och stora rum på Multeum

0
557

Fram till den 28 januari kan man i Galleriet på Multeum i Strängnäs se en utställning med tittskåp av Montessoriskolans årskurs sju och åtta.

Under perioder i sex veckor har eleverna på Montessoriskolan fått arbeta i textil- och träslöjden. Arbetet har bedrivits i projektform där man har försökt se projektet som ett ämne på schemat. Tittskåp är något som var mer populärt förr och därför var det flera elever som inte kände till det.
– En del var väldigt frågande, berättar Isabelle Andersson, textillärare, så det blev många timmars planerande och diskuterande hur vi skulle samarbeta innan vi väl satte igång.

Idén var att eleverna skulle skapa sina tittskåp med ledorden vem, var och varför. Tittskåpet skulle visa en millisekund av ett skeende eller en lång stund och förutom att kunna titta in i tittskåpet skulle eleverna skriva en text på skåpet.
– Samarbetet har gått väldigt bra och de har tyckt att det har varit roligt att arbeta med det här. Det är ju inte första gången vi arbetar på det här sättet i projektform, säger Anders Lembell, trä- och metallärare.

I tidigare projekt har eleverna tillverkat leksaker och kläder och skickat till behövande i Indien och nu senast till Moldavien, något Anders märker att eleverna har uppskattat.
– Annars kan det ju vara så att man tillverkar något som mormor sedan får i julklapp eller att man tillverkar något till sig själv som man varken behöver eller använder. Här har eleverna fått bilder och filmer från Indien och Moldavien där de får se hur barn leker med leksakerna de har tillverkat eller bär kläderna de har sytt. Det blir mer på riktigt och man ser sammanhanget då.