“Retorik är inte politik, utan konsten att få folk att lyssna”. Elaine är en ofta anlitad retorikexpert i medier, skriver böcker och föreläser. Foto: Jesper Anhede

Strängnäs Ungdomsråd, SKUR, ville bjuda in en talare som både skulle locka ungdomar, unga vuxna och vuxna. De började planera evenemanget för ganska länge sedan och valet föll på retorikern, föreläsaren och författaren Elaine Eksvärd. Efter några turer lyckades föreningen få till det, och i måndags gästade Elaine Djäknehallen i Strängnäs med föreläsningen ”Snacka snyggt – konsten att få folk att lyssna”.

Oruba Abu-hammam, ordförande i Strängnäs Ungdomsråd och som haft posten sedan i höstats, tycker att föreläsningen gick hand i handske med SKURs föreningsbudskap — att unga måste ta plats i samhället för att åstadkomma en förändring.

— Som ungdom behöver vi bättre verktyg för att kunna nå ut med vårt budskap, menar Oruba. Och vi unga behöver ta plats.

Orubas engagemang i ungdomsfrågor slutar inte i ungdomsrådet. Hon är också engagerad i elevrådet på Europaskolan, där hon går tredje året på spetsutbildningen Scienceprogrammet.

— Jag engagerar mig av en anledning. Jag vet att vi unga kan göra mycket mer för samhället. Jag drömmer om att göra min röst hörd.

Oruba är nöjd med evenemanget. Det kom fler än de hade räknat med och det var en engagerande stund med Elaine, som förutom flera böcker i retorikämnet också är en medial person som engagerar sig i frågor som övergrepp, kroppshets och feminism.

— Jag är supernöjd, föreläsningen var fylld av humor och diskussioner, det blev väldigt levande. Det jag främst tar med mig från föreläsningen är att våga ta plats, att säga ifrån och inte låtsas att man håller med. Och att lyssna, så man kan svara på rätt fråga. 

Bildtext föreläsning: Strängnäs Ungdomsråds ordförande Oruba Abu-hammam, vice ordförande Elsa Lundblad, föreläsaren Elaine Eksvärd, samt medlemmarna Charlotte Noreen och Wilma Bäck efter föreläsningen som lockade många till Djäknehallen i måndags.