”Så många som möjligt, så länge som möjligt och i en så bra verksamhet som möjligt”

0
438
: Patricia Wallén är idrottskonsulent i Strängnäs kommun för RF-SISU Sörmland. ”Vi kommer arbeta på samma sätt trots att vi byter namn” försäkrar hon. Foto: Svetlana P. Jansson

Sörmlandsidrotten har tidigare varit samlingsnamnet för Södermanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Södermanland. Delarna arbetar redan som en gemensam organisation, och från 1 januari 2020 är man nu också juridiskt en enhet. Detta manifesteras främst i nytt namn och ny logotyp RF-SISU Sörmland, och samtliga 19 distriktsorganisationer tar samma form. Vi kommer arbeta på samma sätt, berättar Patricia Wallén, som är idrottskonsulent för RF-SISU Sörmland i Strängnäs kommun, som berättar för Måsen om utmaningarna för den lokala idrotten.

Redan 2016 började Patricia Wallén på ett vikariat på Sörmlandsidrotten. Hon trivdes direkt och efter föräldraledigheten är hon sedan ett år tillbaka i verksamheten som idrottskonsulent med Strängnäs kommun som ansvarsområde för RF-SISU Sörmland. ”Ovant att säga”, för den 1 januari tog Sörmlandsidrotten nytt namn — RF-SISU Sörmland. Patricia försäkrar att allt kommer att vara samma även om namnet och loggan kommer se annorlunda ut.

— Här i Sörmland har Södermanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Södermanland jobbat gemensamt under en längre tid, så här blir det ingen skillnad. Namnbytet och den gemensamma administrationen blir nog mer påtaglig i flera andra av de 19 distriktsorganisationerna i Sverige. 

Sammanläggningen är en administrativ intern åtgärd för att förenkla och effektivisera — och det gör det också möjligt att vara ute mer i föreningarna för idrottskonsulenterna. Som ensam idrottskonsulent i Strängnäs kommun finns mycket att göra — men vad gör egentligen en idrottskonsulent?

— Allt som har med föreningslivet att göra, skrattar Patricia. Allt, verkligen allt. Jag agerar bollplank åt de som är anställda i föreningarna, arbetar mycket med föreningsutveckling, tipsar om bidrag, är med och startar projekt och utbildningar, pratar om värdegrund och hjälper till vid små och större utmaningar för alla ideella krafter som verkar i föreningarna i kommunen.

När det gäller de lokala idrottsföreningarna lyfter hon gärna goda exempel där man hittat smarta lösningar för det som är den stora boven för allt ideellt engagemang — tiden.

— I SMOL i Strängnäs arrangeras familjeorientering där pensionärer lagar mat för att alla ska hinna med sin träning. Det blir en helhetsförenkling som möjliggör för både barn och vuxna i familjen att träna. Jag vet hur det är, jag har själv tre barn och jag kan inte bara vara aktiv med ett barn. Jag tror det är viktigt att vi försöker se sådana lösningar i vårt stressade samhälle.

Patricia nämner IFK Mariefred som exemplariska när det kommer till föreningsutveckling, där man sedan en tid tillbaka startat en akademi för att säkerställa att alla tränare och ledare får rätt och riktig utbildning. Att det är tufft att rekrytera ledare idag är något hon ofta får höra, och en sådan insats — att alla vet vad som gäller i en förening — kan vara det som faktiskt gör att man får behålla sina ledare.

— Sen tror jag också att de som lyckas allra bäst är de som har roligt tillsammans och de som accepterar att alla är duktiga på olika saker. Det lilla är ibland gott nog.

2020 och framåt bär med sig stora målsättningar i den svenska idrotten. Riksidrottsförbundets strategi 2025 är framtagen eftersom idrottsrörelsen håller på att förändras. Förbunden har enats om en gemensam vision för framtiden — och hela tiden vill man mot en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet.

— Vi ska vara så många som möjligt, så länge som möjligt och i en så bra verksamhet som möjligt, förtydligar Patricia. Nu när Barnkonventionen är lag blir det också mer påtagligt och viktigt att vi sätter oss sig ner och tänker — hur gör vi? Jobbar vi på bästa sätt? Så har några av ledarna i IFK Strängnäs redan gjort och arbetat i smågrupper tillsammans med laget. Jag blir stolt.

Som tidigare simtränare, anställd som tränare Strängnäs simklubb, får hon själv tänka lite utanför boxen när det handlar om idrott i den egna familjen. Men att ha den erfarenheten tror hon också bidrar både på jobbet och hemma.

— Det är klart att det underlättar enormt att jag själv jobbat i förening. Och det här med att testa olika aktiviteter är bara bra. Vad vill barnen göra? Varför slutar de? Mitt råd till föräldrar generellt är att låta dem prova så många idrotter som möjligt. Och att var med dina barn, och vara ute mycket. Barnen måste få alla byggstenarna. För att få ett rörelsemönster och kunna röra sig fritt måste de få möjlighet att utveckla just det.

Hon påpekar att vi vuxna är förebilder och uppmanar oss att rulla, hoppa, studsa. Och även om hon sagt att hon tagit en paus som tränare håller hon själv i både familjegympa och spinning på First Class gym i Strängnäs.

— Det är kul, ler hon.

Hon blir varm i blicken när hon tänker på alla eldsjälar inom idrotten i kommunen och vad mycket bra de gör, vilket enormt erfarenhetsutbyte det finns möjlighet till och vilken skjuts de bidrar med i utvecklingen. Utmaningen i kommunen är inte där — den ligger i att skapa samsyn. 

— Vi måste alltid ha barnets bästa för ögonen. Därför är det viktigt att vi vuxna har en samsyn kring träning och idrottande, och viktigt att det finns nåt för alla.