Ofilmatiserat – en utställning om en overklig inspelningsplats

0
437

2016 släpptes boken Ofilmatiserat av Strängnäsbon Marianne Strand. I februari blir boken till en utställning i Malmö – skapad av Marianne och filmfotografen Malin Nicander.

Runtomkring i världen ligger de, i lådor, staplar, pärmar och kartonger, i väskor, lönnfack, på vindar och i källare; prydliga, tummade, nedklottrade, fläckade, vitsläta eller skrynklade – oräkneliga filmmanuskript, berättelser utfunderade in i minsta detalj och som under långa perioder uppfyllt en människa, men som aldrig nått eller någonsin kommer att nå läsare eller publik. Tillsammans utgör dessa berättelser en omätlig, osynlig gravgård.
– Jag fick idén till boken när jag hade brutit benet, berättar Marianne. Jag hittade en mängd gamla manus som jag då fick en annan bild av.

Utställningen Ofilmatiserat visar nu tre sådana, orealiserade manuskript, tillsammans med bilder och fynd från en okänd inspelningsplats. Utställningen bjuder dessutom på unika, nytillkomna fynd. Vilket värde och vilken funktion besitter egentligen filmmanuskript, bortom syftet att transponera text till kropp, röst, ljud och scenografi?
– Jag gjorde det hela som en lek och bjöd in andra aktörer att delta i leken. En scenkonstforskare som heter Christina Svens skrev en fejkanalys av de tre manuskripten jag hade valt ut och min kollega Malin Nicander, som är filmfotograf, bidrog med fotografier och själv skapade jag en forskarrapport. På det sättet skapade vi ett falskt filmarkiv. Det är alltså en fiktiv dokumentär om en inspelningsplats.

Utställningen, som öppnas i februari på galleri Breadfield i Malmö, har Marianne testat redan på olika personer.
– De flesta förstår att det är ett skämt eller en lek men några kollegor till mig såg inte riktigt skämtet utan blev nästa arga för att de ansåg att ”forskaren” med sin rapport hade förstört manuskripten med sin tolkning och tvingat på dem sin åsikt. Så de såg inte riktigt att det var på skämt vilket jag tycker är både lite roligt och intressant. Vi är ofta så fast i våra perspektiv, det är därför så befriande att plötsligt se något på ett helt nytt sätt.

Marianne är sedan 2011 bosatt i Strängnäs och utexaminerades från Dramatiska Institutets filmmanuslinje 1997. Hon debuterade med kortfilmen En gris behöver ingen klocka 2000, för vilken hon nominerades till en Guldbagge i kategorin Bästa kortfilm. 2003 skrev hon manus till kortfilmen Min skäggiga mamma, vilken vann en Guldbagge året efter för bästa kortfilm. Hon utvecklar fiktionsmanus för film, tv och radio, och under sommaren 2017 har kortfilmen Ormtyglar, ett psykologiskt drama som riktar sig till barn mellan 6 och 9 år, spelats in. Just nu är Marianne aktuell på SVT Barn med tv-serien James Blund.