Nils Bertil är skulptören som smyckar verkligheten

0
684

Ofta hänger konstnärers verk på museum, gallerier eller i privata rum. Nils Bertils verk däremot är ofta gjorda för det offentliga rummet till glädje för tusentals förbipasserande.


Då branden bröt ut hos Pizzeria Maistro på Tosterö för några år sedan var skulptören Nils Bertil Malmberg en av de konstnärer som drabbades. Han ateljé som låg vägg i vägg med pizzerian totalförstördes. Målningar, teckningar och skulpturer blev förstörda av elden, vattnet och av värmen. Lennart hade givetvis försäkrat sina maskiner, verktyg och konsten.
– Men man får ju aldrig tillbaka hela värdet, berättar han, dessutom trodde inte försäkringsbolaget att skadorna var i den omfattningen de verkligen var.

Numer huserar han i Konstfabriken tillsammans med andra konstnärer och fortsätter att skapa konst såväl för hemmet som för den offentliga miljön. Ett exempel på konst i den offentliga miljön som Nils Bertil är pappa till är Bo Setterlinds park som innefattar minnesstenen Dialog, ett verk han skapade 1993.
– Minnesstenen ska vara enkel, lugn, vilande och drömmande granit. Stenens bågform ska föra en dialog med Domkyrkans romanskt bågformade fönster som Bo Setterlinds djupgående dialog med kyrkan.

Nils Bertil, som har bott i Strängnäs sedan 1975, utbildade sig till skulptör på Konstafackskolan i Stockholm men har även gått på Bildakademin i Helsingfors. Han har deltagit i ett flertal separat- och samlingsutställningar i Sverige, Finland, Norge, Frankrike, Wales, Canada, USA och Argentina. Med åren har det blivit cirka 25 utsmyckningar i Sverige och utomlands där han finns representerad i kommuner, landsting och statliga verk.
– Jag har alltid en tanke med mina alster. De kan vara politiska eller handla om orättvisor, och den lille mannen står oftast i centrum.

Förutom skulpterandet är Nils Bertil också en av initiativtagarna till eldskulpturtävlingar och var en av de som startade Svenska Eldskulptörförbundet i Strängnäs. Han var även med och arrangerade både SM- och EM–tävlingar i eldskulptur. Han arbetar som kommunkonstnär i Strängnäs kommun och år 2011 blev han utsedd till Årets Sörmlandskonstnär.
– Under de senaste åren har jag mest arbetat med trä som jag har huggit, snidat och byggt konstruktioner av. Formen, ytan och strukturen bildar enheten i mitt arbete.