Lokala Rotaryklubbar hjälper till att rena Mälaren

0
331
”Mycket av det vi hittar är från förr. Särskilt när det gäller batterier. Det är sällan vi hittar batterier med aktuella utgångsdatum. På 60-talet uppmanade man folk att sänka skräp i havet, så länge det sjönk. Man såg på våra vatten som en oändlig resurs vars ekosystem inte kunde rubbas. Idag vet vi dock bättre. Vi har sett effekterna av vårt beteende och vet att det krävs en förändring”, skriver ideella föreningen Rena Mälaren. Foto: Rena Mälaren

Plastpåsar bryts ner på 50 till 100 år. Aluminiumburkar 200 till 500 år. Petflaskor 450 till 1000 år. Glas 1 miljon år. Ändå fortsätter skräpet dumpas i Mälaren. Den ideella föreningen Rena Mälaren har rensat Sveriges tredje största sjö på tonvis av blybatterier, cyklar, vapen och bilar. Nu går Rotary in och planerar att höja medvetenheten i kommunen med en ”Rena Mälaren-dag” tillsammans med föreningen.

”Rena Mälaren” är en ideell förening som startades av Fredrik Johansson och dagliga verksamheten Främja. Idag är det över 100 volontärer såväl under som över vattenytan som regelbundet är med. Rena Mälaren utför minst en städning i veckan, ofta fler. Projektets syfte är att få bort gifter från Mälaren och Östersjön samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor i den ömtåliga vattenmiljön.

Nyligen gästade Fredrik Johansson de lokala Rotaryklubbarna Strängnäs Rotaryklubb, Bisp.Thomas Rotaryklubb och Mariefred Rotaryklubb med ett föredrag. De tre klubbarna är redan med i projektet ”Rädd Östersjön” där Rotary Sverige är engagerade, och nu har lokalt beslut fattats att också delta i arbetet kring Mälaren.
— Fredrik startade 2019 och har tillsammans med andra dykare bärgat över 80 ton blybatterier, elsparkcyklar, bildäck, skjutvapen, cyklar och någon bil – ur vår dricksvattenkälla, säger Madeleine Brolin Clegg, Strängnäs Rotaryklubb. Det känns verkligen viktigt att bidra i det här arbetet.

Planen är nu att anordna en ”Rena Mälaren-dag” i Strängnäs i början av september — här går Rotaryklubbarna ihop tillsammans med Fredrik Johansson och andra aktörer. I projektgruppen från Rotary sitter Eva Petré, Anna Notander, Bertil Orrvik, Håkan Bertilsson, Karin Nilsson, Hannele Sjö, Kai Olsson, Monika Bertilsson och Madeleine Brolin Clegg.