Konstnärerna ordnar coronasäker prylloppis för alla åldrar: ”Ett sätt att vara social igen”

0
348
Lars Göran Yeudakimchikov-Malmquist, Gunilla Danielsson, Inger Boström, Saini Roesner, Nils Bertil Malmberg, Uffe Larsson och Susanne Segerholm har alla egna ateljéer i Konstfabriken i Strängnäs. På söndag, den 30 augusti, bjuder de in till prylloppis på fabrikens gård i Sundby park.

”Det var Nisses idé”. Måsen träffar sju av de närmare trettio deltagarna på söndagens stundande prylloppis på Konstfabriken i Sundy park i Strängnäs. Lars Göran Yeudakimchikov-Malmquist, Gunilla Danielsson, Inger Boström, Saini Roesner, Nils Bertil Malmberg, Uffe Larsson och Susanne Segerholm har egna ateljéer i Konstfabriken i Strängnäs — och är också initiativtagare till den stora prylloppisen som planeras hållas utomhus på Konstfabrikens gård.
— Vi satt och fikade, jag och Catinca (Nyström, reds. anm.) och då kommer man på saker, förklarar Nils Bertil Malmberg. Vi är flera konstnärer som deltar, alla vill vara med, och det är några utanför Konstfabriken som hakat på också.

”Det är ett sätt att vara social igen”. Även om konstnärerna har sin profil så ryms allt mellan himmel och jord på loppisen — och de hoppas att många, i alla åldrar, passar på att besöka gården under söndagen. Inger Boström menar att ”såhär kan man ju inte hålla på, vi vill göra nåt igen” och de andra håller med.
— Här kommer finnas allt möjligt, försäkrar Susanne Segerholm. Vi hoppas att det kommer folk från närområdet, och självklart andra också. Det är kul med alla åldrar, alla är välkomna. Vi håller avstånd och skulle vädret svika har vi stora lokaler där man slipper trängas.

Förutom den sociala aspekten lyfter de också hållbarhet — mycket av konsten som skapas i Konstfabriken bygger på återvinning. Och konst vill de skapa och visa — digitalt blir inte samma sak.
— Jag hade ett digitalt vernissage på Zoom, berättar Saini Roesner. Men det är inte samma sak. De andra bekräftar — digitalt blir man överöst med bilder, intryck och kan inte ta in konsten med alla sinnen. 

Nu hoppas de att prylloppisen kan bli en stimulerande aktivitet. Under dagen hålls också en utomhusloppis på Tosterö i området på Enhammarshöjden. Konstfabriken hoppas att initiativen ska dra besökare till varandra.
— Vi håller på mellan 11.00 och 15.00, och hoppas på en bra dag, säger Susanne.