Inget pris för Jobbtorgs digitaliseringsprojekt – men stor vinst för kommunen

0
323
Frédéric Rambaud, digital strateg i Strängnäs kommun, blev nominerad till pris för digitaliseringsprojektet FAS.

Under eFörvaltningsdagarna i Stockholms gala i onsdags offentliggjordes vinnaren av priset eDiamond Award — Sverige bästa samhällsnyttiga e-tjänst. I år var Strängnäs kommun och projektledaren Frédéric Rambaud, digital strateg, nominerade för digitaliseringsprojektet FAS-ekonomiskt bistånd — ett projekt som frigjort mycket arbetstid för socialsekreterarna i kommunen.

Priset, som är instiftat av publikationen Offentliga Affärer och har som målsättning att bidra till att Sverige blir ett föregångsland inom området e-förvaltning och digitalisering, blev Frédéric och Strängnäs snuvade på i år — det gick istället till digitaliserade lägenheter för äldre i Halmstad.

— Det var stenhård konkurrens, berättar Frédéric, men vi har gjort en jättefin satsning och befriat mycket tid för mer socialt arbete på riktigt. Det är helt klart en ”team effort” och jag råkar vara frontfiguren den här gången.

Digitaliseringsprojektet FAS-ekonomiskt bistånd, där FAS står för Förändrat ArbetsSätt, ”har underlättat för både medborgare och myndighetspersoner” skriver Offentliga Affärer i sin nominering. Den tekniska lösningen innehåller både ny e-tjänst som efter bara tre månader användes av 85 procent av klienterna, mjukvarurobotar som underlättar handläggningsarbetet och användningen av tjänsten Säker digital post.

— Syftet har hela tiden varit att förbättra för klienterna och verksamheten. Min kollega Patrik Nilsson som är verksamhetschef ledde projektet tillsammans med mig och arbetsgruppen. Nu börjar allt falla på plats, det tar ju alltid ett tag att komma in i nya rutiner, och mjukvarurobotarna är som kolleger — även om alla beslut fortfarande fattas av människor.

Utvecklingsmodellen FAS som Jobbtorg varit först att arbeta med appliceras nu på fler ställen för att effektivisera och frigöra tid för de kommunanställda i Strängnäs.