Hemligheter och historia med biskopen

0
294

Filmaren Johan Anderblad har under ett års tid följt biskop Johan Dalman i Strängnäs. I påskhelgen visades resultatet, dokumentären “En biskop flyttar in”.

När Johan Dalman valdes till biskop i Strängnäs stift 2015 var hans tilltänkta bostad i Strängnäs biskopsgård under renovering. I filmen får vi följa biskopens vardag, från den första flyttkartongen till prästvigningslunchen i det nya hemmet.

Filmaren Johan Anderblad, mest känd som programledare för SVT:s barnprogram Bolibompa, har även gjort många dokumentärer. När han för två år sedan träffade biskop Johan Dalman för första gången tyckte han att det var en intressant person.
– Jag kunde inte låta bli. Det här ska filmas tänkte jag, säger Johan Anderblad till P4 Sörmland.

Strängnäs biskopsgård byggdes under åren 1648 – 1650 och är full av historia. Den har ett karaktäristiskt utseende med mörkröda putsade väggar och spirande vita detaljer kring fönstren. Men till 1882 såg Biskopsgården inte ut som idag, utan var ett rakt vitkalkat hus med små fönster och branta gavlar.

Under renoveringens gång avslöjas även några hemligheter i husets historia. Förutom en gammal mathiss uppenbarar sig ett par smitvägar, hemliga gångar, bland huset väggar.
– Det sägs att biskop Gustaf Aulén gömde norska flyktingar här under andra världskriget. Han var gift med en norska och stöttade Norge under den tyska ockupationen, berättar Johan Dalman i dokumentären.

På många ställen i landet har den gamla prästgårdskulturen idag svårt att leva vidare på samma sätt som förr. Men biskop Johan Dalman är glad att så inte är fallet i Strängnäs. Han tycker att idén med ett hus som Biskopsgården är att sudda ut gränsen mellan privat och officiellt.
– Mitt uppdrag är att släppa på den privata sfären och låta människor komma in i mitt hem, i mitt liv, väldigt, väldigt nära.