Filminspelning i Malmby

0
455

Under våren visas serien “GW’s mord” på TV4 där kriminologiprofessor Leif GW Persson berättar om sex av Sveriges mest omtalade mord. Han djupdyker i utredningar och blottlägger de avgörande detaljerna. I höst visas säsong 2 där ett av avsnitten handlar om Knutby-mordet 2004 och som i veckan spelades in i Malmby utanför  Strängnäs.

Pär Holmstrand blev för ett par veckor sedan uppringd av seriens produktionsledare.
– Hon ringde runt till oss som bor här och undrade om det skulle gå bra att filmatisera delar av Knutby-mordet här. En av grannarna jobbar med TV-produktion och hade tipsat produktionsledaren om platsen som tydligen påminner om den i Knutby.

GW själv syntes inte till men filmteam, ambulans och polisbilar fanns på plats under inspelningen. Avsnittet spelades in under natten, för att kunna efterlikna mordet som skedde i början av januari.
– Vårt gästhus blev platsen för själva mordförsöket och hos våra grannar i det gula huset spelades själva mordet in. Allt iscensattes för att se ut som en mörk januarinatt, med julpynt och adventsljusstakar.

Knutbymordet: Händelserna kring ett mord i samhället Gränsta den 10 januari 2004, strax utanför Knutby i Uppsala län. Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Pastorn Helge Fossmos fru mördades och en annan församlingsmedlem skottskadades svårt. Helge Fossmo åtalades och fälldes för att ha förmått den i media kallade ”barnflickan” Sara Svensson, att mörda hans andra fru Alexandra, och utföra mordförsök på den skottskadade medlemmen. Sara Svensson, som erkände bägge brotten, åtalades och fälldes för mord och mordförsök. Helge Fossmo anklagades dessutom för att ha mördat sin första fru, men fälldes inte för det.