Europaskolan och Klimatinitiativ Strängnäs: Sko(l)strejk för klimatet

0
239
Fanny Lindblad, Sofia Eden och Billie Baltatzis är några av Europastudenter för klimatets eldsjälar. Foto: Privat

På lördag strejkas det igen för klimatet på en mängd platser i landet. I Strängnäs arrangerar Europaskolan tillsammans med den ideella föreningen Klimatinitiativ Strängnäs en manifestation på Gyllenhjelmstorget. Men det blir ingen folksamling —det blir skor.

På minst 44 platser arrangeras under lördagen en ”skostrejk” för att uppmuntra politikerna till att starta upp världsekonomin efter pandemin på ett grönt sätt för en hållbar framtid. I Strängnäs genomförs strejken genom att ett antal skor placeras på Gyllenhjelmstorget.
– I och med rådande omständigheter är det inte lägligt att samla en stor grupp människor för att strejka för klimatet, säger Fanny Lindblad, ordförande i Europastudenter för klimatet. Men det är fortfarande viktigt att lyfta klimatfrågan eftersom den inte går i karantän. Vi låter därför ett par skor representera varje person som vill delta i att strejka för klimatet.

Anledningen till att man väljer att visa sitt engagemang redan nu och inte när pandemin har lagt sig beror enligt Fanny på att det just nu är tillfälle att tänka om.
– Vi visar på engagemang inför en kommande kickstart av världsekonomin, förklarar Fanny. Det här är ett ypperligt tillfälle att tänka om och bygga ett ekonomiskt system med framtiden i åtanke ur ett klimatperspektiv. Chansen att uppnå Parisavtalet eller Sveriges klimatmål är små ifall vi inte tar tillfället i akt och ställer om. 

Under lördagens skostrejk, som pågår mellan klockan 12.00 och 14.00 på Gyllenhjelmstorget, kommer Fanny tillsammans med andra studenter finnas på plats för att svara på frågor.
– Vi kommer stå och hålla i en banderoll samtidigt som vi besvara frågor som rör klimatet, klimatomställningen och vårt arbete. Vi kommer också själva ställa frågor till förbipasserande för att diskutera och förstå hur Strängnäs invånare tänker kring klimatfrågan. Vi vill specifikt påverka Strängnäs politiker och plantera ett frö i varje förbipasserande om hur viktigt det är att vi tar klimatfrågan till hänsyn och börjar agera på riktigt.