Emma Hjelm blir näringslivschef i Strängnäs kommun: ”Rätt person att driva arbetet framåt”

0
274
: Att Emma ser fram emot att ta sig an rollen som näringslivschef råder det inga tvivel om. ”Det känns jättebra”, säger hon till Måsen. ”Emma är rätt person att driva det här arbetet framåt”, säger Jacob Högfeldt. Foto: Boggi Svensson Freij

”Filosofin är att alla kommunens medarbetare har ett ansvar för företagskontakterna”. Det sa Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i en intervju med Svenskt Näringsliv i maj 2019 som svar på frågan varför kommunen inte har en chef för näringslivsfrågor. Nu, lite mindre än två år senare, har beslut fattats att ändra på strategin, och Emma Hjelm kliver in som näringslivschef. Emma har de senaste åren ansvarat för kommunens kontaktcenter, och kommer att kombinera det uppdraget med sin nya roll.

Att Strängnäs kommun inte haft någon näringslivschef har varit ett medvetet val för att understryka det gemensamma ansvaret för dialogen med företagen. ”Det gör oss mer effektiva och mindre sårbara”, förklarade kommunstyrelsens ordförande och moderate politikern Jacob Högfeldt i en intervju med Svenskt Näringsliv i maj för två år sedan. Men sedan dess har strategin lagts om, och nu har man valt att anställa en näringslivschef i kommunen.
— Vi är inte chefer över näringslivet, men det är rätt beslut att instifta rollen nu. Jag vill göra en kraftfull betoning på att det inte rör sig om något externt näringslivskontor. Vi är ändå 2500 medarbetare som jobbar med frågorna, säger nu Jacob Högfeldt till Måsen.

Emma Hjelm är sedan några år tillbaka chef för kommunens kontaktcenter och kommer att kombinera det uppdraget med den nya rollen som näringslivschef. Hon är också företagare i grunden, och syftet med den nya tjänsten och med Emma som ansvarig är att stärka kommunens näringslivsklimat och kommunikationen med lokala företagare ännu mer än man redan gjort.
— Jag kommer från krogbranschen, berättar Emma, närmare bestämt Gripen i Stallarholmen. Jag började där direkt efter studenten och äger fortfarande huset. Nu har jag några års erfarenhet av kommunalt arbete genom tjänsten som kontaktcenterchef, och jag tror starkt på Strängnäs kommun, det ligger helt rätt geografiskt. Näringslivsfrågorna handlar primärt om att bygga starkare partnerskap och det har varit tufft för många företagare det senaste året, men inte för alla. Vi får se våren som en nystart, en chans att göra nytt. En pandemi ställer allt på sin spets, men vi ska fortsätta att se positivt på utvecklingen.

”Emma är rätt person att driva det här arbetet framåt”. Jacob Högfeldt menar att Emma har en bredd och en förankring som gör att hon passar bra som näringslivschef. Med henne på den nya tjänsten vill kommunen skapa ännu bättre förutsättningar för att stärka relationen mellan företagare och kommunen. Nästa steg framåt blir att inrätta en enklare och tydligare ingång till kommunen och vilka stöd kommunen kan erbjuda lokala företag för att möta företagarnas behov.
— Att tillsätta en ny näringslivschef är att tydliggöra hur viktigt näringslivet är för hela Strängnäs kommun, säger Jacob. Det är viktigt att ha förståelse för allt du måste göra som företagare. Och det är viktigt att bygga organisationen med människor som trivs med att vara ute och har ett aktivt örat mot marken. Jag ser fram emot att få Emma på plats för den nya tjänsten.

Parallellt med det egna företagandet har Emma Hjelm också varit engagerad i Företagarna Strängnäs Mariefred under fler år. Hon öppnar upp för att en Näringslivsdag i kommunen kanske kan bli aktuell igen, kanske redan till hösten.
— Men nu ligger fokus på stödåtgärder och en trygg sommar. Nu finns möjlighet att forma, utveckla och förtydliga relationen med företagarna i kommunen. Det känns jättebra.

Emma Hjelm tillträder tjänsten omgående.