Ekologiskt, djuromsorg och ursprungsland prioriteras när det gäller kött

0
281

Enligt en nyligen publicerad rapport har organisationen Svenskt Kött tagit reda på vad kommunerna vill prioritera vid upphandling av mat till skolor och äldreomsorg.

Kartläggningen visar att endast två av tio svenska kommuner har mål för hur stor andel av maten kommunen serverar som ska vara producerad i Sverige. Resultatet av detta är att bara 40 procent av charkprodukterna som köttbullar och korv kommer från svenska gårdar. När det gäller oberett kött, som köttfärs och ytterfilé, är cirka hälften svenskt.

Elisabet Qvarford, VD på Svenskt Kött, berättar i ett pressmeddelande att Sverige har ett av världens högsta djurskydd och att livsmedel som produceras i Sverige har lägre miljöpåverkan än många importerade motsvarigheter.
– Lägg till att det även gynnar det regionala näringslivet. Det är tre goda anledningar till att fler kommuner borde sätta upp mål för hur stor andel av maten som ska vara producerad enligt de svenska reglerna.

Genom att ställa tydliga krav i upphandlingar ökar man chansen att den mat som serveras lever upp till samma krav på djurskydd som svensk lagstiftning kräver. Man kan till exempel kräva att antibiotika endast får användas efter ordination av veterinär, begränsningar i fixering av suggor, utevistelse för nötkreatur samt förbud mot svanskupering av grisar.

Elisabet Qvarford berättar att om fler kommuner börjar ställa tydliga krav på djurskydd i sina upphandlingar så kommer det att gynna djuren, miljön och svenska företag.
– Att upphandlingscheferna i Södermanland prioriterar ekologiskt, djuromsorg och ursprungsland är rimligt och bra. Och tack vare det nya EU-direktivet och Sveriges höga krav på djurskydd har Södermanlands kommuner alla möjligheter att gynna miljön och djuromsorgen och samtidigt öka andelen inköp av mat som är producerad i Sverige.