Diktläsning i det gröna

0
493

Den 5 juni hölls den årliga diktläsningen för Bo Setterlind i hans trädgård i Strängnäs. Poeten bodde under flera år i staden och avled där år 1991.

Det var Strängnäs Gille tillsammans med Svenska kyrkan och kultur- och fritidsnämnden som anordnade diktläsningen. Vem som helst som ville fick gå upp och läsa en dikt. Strängnäs domprost Christofer Lundgren var först på tur.
– Jag kände Setterlind som en from person, men det är inte det jag vill lyfta fram idag.

Han läste två dikter, en av dem var ”Samklang, lydnad” som är en mer reflekterande dikt. Det var många som hade kommit för att lyssna. Christina Ågren hade åkt från Örebro för att få läsa upp en dikt av poeten.
– Mina favoritdikt är nog ”Kärleksvisa”, och ”Brevet” är också fin.

Andreas Björsten, före detta ordförande för Romantiska förbundet, läste även han några dikter. Bo Setterlind var en av dem som var med och startade upp Romantiska förbundet som en förnyelse och återblomstring av romantiken.

Björsten läste bland annat dikterna ”Vildrosen” och ”Fjärilen”, samt kanske Setterlinds mest kända dikt ”Döden tänkte jag mig så”. Göran Svärd från Strängnäs Gille har varit med och arrangerat Bo-dagen i flera år. En nyhet är att vi ska flytta diktläsningen till hans födelsedag den 24 augusti istället. Den 5 juni blir för nära inpå nationaldagen.