Deckarvandringen fortsätter att locka

0
271
Författaren Bengt Lundblad berättar för deltagarna i juli månads deckarvandring vad som hände i korsningen Lillgatan/Klockarebacken i boken ”Domkyrkans duvor”.

Nu under coronapandemin är de flesta evenemang inställda. Ett undantag är dock deckarvandringen med författaren Bengt Lundblad, som har löst problemet genom att dela upp besökarna under sina guidade turer genom Strängnäs gator.

Under flera år har författaren till deckarserien Mälarmord, Bengt Lundblad, hållit guidade turen genom Strängnäs. Deltagarna har fått höra berättelser och uppleva miljöerna från hans fjärde bok i serien, ”Domkyrkans duvor”, som utspelar sig i 1940-talets Strängnäs. Turerna har varit möjliga att genomföra, dels för att de hålls utomhus, dels tack vare att Bengt delar upp deltagarna.
– Jag har delat upp deltagarna i två grupper så att 70-plusarna och de som är lite försiktigare går först och sedan de som är ”lite mer vågade”, säger Bengt. Det har varit lite färre deltagare än tidigare. Förr hade jag runt tjugo deltagare men nu kommer ungefär 3-4 stycken i varje grupp.

Trots det tappade antalet besökare märker Bengt ändå av ett intresse bland folk att få uppleva saker och bryta tristessen.
– Det har ändå varit ett skapligt intresse, berättar Bengt. Det verkar som att folk vill komma ut på saker.

Totalt har Bengt skrivit sju böcker i deckarserien Mälarmord och den fjärde boken, ”Domkyrkans duvor”, är boken som avhandlas under deckarvandringen i Strängnäs. Den handlar om en stöld i Domkyrkan, vilket också skedde i verkligheten 2018.
– Ja, bokförsäljningen sköt i höjden i samband med stölden och vandringen blev mycket populär. Värmen under den sommaren spelade säkert också in. Jag vill minnas att jag hade sju deltagare i juli och i augusti efter stölden hade jag arton personer som gick turen.

De som deltar i vandringarna är inte uteslutande folk som bor eller är uppväxta i Strängnäs. Även deckarentusiaster från Eskilstuna, där Bengts övriga böcker i serien utspelar sig, följer gärna med på vandringarna. Oftast är det dock Strängnäsbor som deltar och under juli månads vandring fanns mamma Sonia Johansson med dottern Susanne Dahlström med. Susanne kunde berätta om egna rysligheter från barndomen.
– Jag är uppväxt här i Strängnäs, berättar Susanne. När jag var liten berättades det att det fanns ett barn inmurat i väggen i vår källare på Lektorsgatan. Det ska också ha funnits en hemlig gång som gick hela vägen upp till kyrkan. Jag vill minnas att jag såg skelettben där nere i min barndom men jag är inte helt säker.

I slutet av förra året kom Bengts sjunde bok i serien och en ny bok med titeln ”Den svarta ryttaren” ges ut om några veckor. I framtiden har han även planer på en bok som återigen ska utspelas i Strängnäs.
– På sextiotalet försvann en kvinna på Vansön och den händelsen kan bli en bok i framtiden, berättar Bengt. Då kommer i så fall titeln att bli ’Kvinnan med lyktan’.