400 konfirmander pratade klimat i domkyrkan

0
419
Sångworkshop igång med fokus sång och musik. ”Det är ett fint tillfälle och roligare för så många att fylla upp valven med sång”, säger ledaren Lisbeth Strand Järpehag.

Klimatfrågan fick styra årets träff där konfirmander från hela Strängnäs stift samlades. Temadagen brukar kallas ”Älskad”, men nu fick den för första gången byta namn —  till ”Älskad Jord”. 
— Vi vill vara en hållbar kyrka, vi vill inspirera och lära ut. Klimatfrågan är viktig för många ungdomar idag. Många av dagens workshops handlar om just hållbarhet, berättar Cecilia Sundkvist, en av arrangörerna för den årliga Konfirmanddagen i Domkyrkan i Strängnäs. 

Lördagens event startade med en gudstjänst som hölls av biskop Johan Dalman. Därefter fick alla välja någon av de 18 olika workshops som fanns tillgängliga i kyrkans lokaler. Workshops hölls av både volontärer och ungdomsledare från Strängnäs stifts olika församlingar. Av de 440 medverkande totalt var cirka 390 konfirmander i åldrarna 14 till 15 år. 
— Syftet med denna dag är gemenskap. Det ska kännas att vi är många, att det är en festdag, säger Cecilia.

Konfirmanderna fick möjlighet att tänka nytt i till exempel workshopen ”Vatten på liv och död”, där man hade mätt upp hur mycket vatten som går åt till att göra ett par jeans. Den uppmätta vattenmängden jämfördes sedan med hur mycket en person förbrukar på en dag — allt för att få perspektiv på hur mycket klädindustrin påverkar vår miljö. Vid en annan station — ”There is no planet B” — informerades det om FN:s klimatmål och agenda 2030. 

Vid dagens slut sjöng omkring 40 konfirmander till två av de sånger som övades in under dagens sångworkshop som hölls av Lisbeth Strand Järpehag medan en uppblåst jordglob cirkulerade runt.  
— Dagen blev lyckad, avslutar Cecilia.

Text: Svetlana P Jansson