Musikhjälpen i ett krispigt Stallarholmen

0
414

I måndags gick starten för initiativet ”Ro och paddla för musikhjälpen” från Stockholms stadshus. Första natten laddade gänget på Gesta gård i Stallarholmen för att på tisdag morgon fortsätta den 20 mil långa sträckan till glasburen på Stortorget i Örebro.

Men de 20 deltagarna, bestående av både professionella multisportare och nybörjare, fick en tuff start. Måndagens inledande rutt på planerade fem mil blev istället 1,8 mil. Kyla, is, osäkerhet på navigeringen i mörkret var några av de faktorer som påverkade måndagens sträcka.

Efter nästan sju timmar befann de sig vid Ekerö sommarstad och hade 3,2 mil kvar till etappmål ett – Stallarholmen. Sträckan som skulle paddlas var inte längre isfri och man valde att avbryta för dagen. Vid tiotiden på kvällen anlände deltagarna till Gesta gård som ställde upp med boende till de frusna hjältarna.
– Det var kolsvart, kläderna var som pansar över kroppen, kapellet hårt som en sköld och det var is precis överallt. Nu ser vi fram emot en varm bastu och god mat, säger initiativtagaren Pelle Stafshede.

En vecka om året, i december, sänder SVT, Sveriges Radio P3 och Radiohjälpen sedan 2008 dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. Varje år är det ett nytt tema i Musikhjälpen och i år riktas fokus mot: Barn i krig har rätt att gå i skolan.

25-åriga Jessica Hjelmhagen från Örebro är en av deltagarna. Hon hade paddlat kajak endast tre gånger tidigare i sitt liv och var därmed den med minst erfarenhet. Jessica berättar att hon paddlar för musikhjälpen av flera anledningar.
– Det känns självklart att paddla för ett så viktigt initiativ. Det är det minsta jag kan göra för att vara med och bidra. Jag gillar att utmana mig själv och det är verkligen jätteroligt att få vara ute och paddla med ett så skönt gäng.

Förutom en fysisk insamlingsbössa fanns även en digital så att alla som ville kunde bidra antingen direkt kontant eller hemma via nätet.
– Vi har träffat så många hjälpsamma människor längs vägen. Alla vill hjälpa till och stötta på alla möjliga sätt!

Den resterande delen av sträckan fick man anpassa paddlingen till hur isen lagt sig och den sista biten fick de åka skridskor innan deltagarna i torsdags kväll nådde sitt mål i Örebro.
– Det var roligt att det var så pass tjock is att vi fick ta skridskorna sista sträckan. Men isen har också varit den jobbigaste faktorn då vi inte kunnat paddla överallt, säger Jessica.

Endast hälften, tio av de ursprungliga tjugo, tog sig ända fram till målet i Örebro. Jessica var en av dem.
– Jag hade gärna fortsatt ett tag till, men det är skönt att inte behöva vara kall och blöt. Och att komma hem till vänner och familj!

Fakta Musikhjälpen:
I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. I år är det Örebro som tillsammans med Josefine “Little” Jinder, Pelle Almqvist från The Hives och Kodjo Akolor som den 12-18 december leder Musikhjälpen.

Under veckan kommer de att få besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och så bidrar publikens alla låtönskningar till insamlingen.

Alla som vill kan även bidra genom att lägga upp auktioner och insamlingar för att få in pengar.