Marian Voigt om klimatarbetet: ”Det är viktigt att folk ser att det börjar hända något”

0
578
Marian Voigt är samtalsledare för klimatmöten i Stallarholmen. Foto: Fanny de Wolfe

Igår, torsdag, hölls det tredje klimatmötet på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Samtalsledaren Marian Voigt ser med glädje hur projekt formas — projekt som inspirerar till hållbar livsstil för Stallarholmsborna.

”Jag är en miljöintresserad person”. Marian Voigt kom till Sverige från Tyskland för åtta år sedan.  Flytten gick till Uppsala och studier i hållbarhet. När han flyttade till Stallarholmsområdet visste han att han ville verka inom det nära och hållbara, men visste inte riktigt hur.
— När man möter människor ser man också möjligheter, säger Marian. Idén kom upp att skapa en mötesplats för alla som har idéer som är positiva för klimatet, och hitta något vi kan göra tillsammans. Folk gör redan mycket, men det är både kul och viktigt att sprida det —  och engagera fler.

Klimatarbetet i Stallarholmen är nu igång på riktigt — och i torsdags hölls det tredje mötet. Marian gläds åt att saker börjar manifestera sig som riktiga projekt — det rör på sig.
— Det börjar födas fram små projekt, och vissa kan bli större. Vi har en grupp kring Samverkat igång, en återbruksgalleria i Gula industrihuset, och nu ska vi försöka hitta producenter till en rekoring. Det finns också planer på att åka i grupp och inspireras av samodlingsprojekt.

Marian nämner också den nya klimatruta i tidningen Gilla Stallarholmen.
— Det är viktigt att folk ser att det börjar hända något. Och alla som vill bidra till klimatarbetet är välkomna, planen är att fortsätta.

Marian, som tidigare förknippades med Printz bageri, startade för ungefär ett år sedan den egna verksamheten Trädgårdsfogden. ”Kan du hjälpa mig?”. Marian fick frågan från flera håll och bestämde sig för att börja bygga något på det.
— Det är de små kretsloppen, odling i mindre skala och trädgårdar. Verksamheten är i växande, men det jag jobbar med är trädgårdsskötsel. Mitt mål är att det ska vara effektivt och funktionellt.

Att verka på orten och engagera sig i miljöfrågor passar honom. Han tänker vidare på att idéerna kan leda till arbetstillfällen.
— Det här är ytterligare en chans att bygga och täta vår fina gemenskap på orten — och stödja den lokala ekonomin.