Konstfotografen Hans Cogne släpper boken Amazing Gaze

0
707
Hans Cogne har jobbat med konstfotografi och grafisk design den största delen av sitt liv.

Fotografi, grafisk design, formgivning och konst – detta är bara några av alla de saker som konstnären och formgivaren Hans Cogne, från Stallarholmen, brinner för och har arbetat med större delen av sitt liv. Nu har han släppt boken “Amazing Gaze” på det tyska förlaget Kerber. Boken är en samling med egna konstfotografier, där olika material och former möter varandra i en spänning mellan realism och fantasi. Boken går att köpa på Akademibokhandeln i Strängnäs.

Hans Cogne bor längst upp på Selaön i Stallarholmen, i ett hus som för 50 år sedan var grundskola i Stallarholmen. Huset är vitt, gammalt och vackert och i rummet som en gång var klassrum finns idag Hans studio. Rummet är stort, och fylls till bredden av affischer, teknisk utrustning och fotografier. Hans visar mig en enorm så kallad storformatskamera som han använt till att skapa de flesta bilderna till hans nysläppta bok, samtidigt som han berättar om tiden då hans intresse för konst och design startade.

— Jag har varit intresserad av konst och grafisk design sedan tonåren, men trots det började jag läsa ekonomi på Jag insåg snabbt att det inte var för mig och året efter började jag på Beckmans som är en designskola. Där blev jag frälst och kände direkt att jag hittat rätt.

Hans har i hela sin karriär undervisat i grafisk design på olika konstskolor, bland annat var han under tolv år professor i grafisk design på Konstfack i Stockholm, Sveriges kanske mest välkända konstskola. Parallellt med undervisningen har han gjort otaliga frilansuppdrag som grafisk formgivare, och även hunnit med att skapa sin egen fotografiska konst.

—Jag tycker att alla delar i mitt yrke är roligt. Som frilansare vet man aldrig hur ens framtid ser ut, därför kan det kännas tryggt att också jobba med undervisning och ha fasta rutiner. Det kan vara ganska ensamt som frilansare, så undervisningen bidrar också till den sociala kontakten. Vissa elever kommer man väldigt nära, och det är fantastiskt att få följa dem ända från antagningarna till att de kommer ut i arbetslivet. Vissa gör otroliga resor.

”Amazing Gaze”, som släpptes i december 2017, innehåller en rad olika bildserier med olika uttryck. En del av fotografierna är gjorda för över 30 år sedan, medan andra har tillkommit nyligen. Fotografierna varierar i känsla, material och form och många har en tvetydighet i sina budskap – humor som blandas med svärta. Inspirationen till de olika bildserierna har kommit från olika perioder i Hans liv, och från händelser i omvärlden.

— Vissa bilder tillkom när vi precis flyttat från Stockholm till Stallarholmen, och det påverkade mig i mitt fotograferande. När vi fick barn kom det självklart att prägla vad jag skapade, bland annat fick min sons utslitna mjukisdjur agera modell till ett par fotografier. Bildserien “Anatom” som finns med i boken är inspirerad av människokroppen. Anatomi har alltid fascinerat mig, och inspirationen till den serien kom bland annat från gamla tyska anatomiböcker som jag ropade in på en auktion för många år sedan.

Jag går igenom Hans ateljé och ser på hans olika fotografier. Jag ser på bilderna och känner den tvetydighet han tidigare pratat om. Många bilder har inslag av humor, men det finns även ett mörker, ett obehag som är svårt att sätta fingret på.