Ingen stannade när hund blev påkörd

0
450

I fredags den 12 januari kördes en påkörd hund akut till veterinären i Stallarholmen. Hunden, som hade blivit påkörd i närheten av Mariefred, var allvarligt skadad och hade blödningar från lungorna och frakturer på revbenen. Varken chauffören som körde bilen, eller personerna i bilarna bakom, stannade vid olyckstillfället utan körde vidare. Frida Rangbäck, som jobbar på veterinären i Stallarholmen, är förvånad över beteendet. – Om man kör på en hund stannar man väl för att se hur det gick. Att bara köra på som att inget hänt räknas som smitning, men framförallt tycker jag att det är en etisk fråga.

Veterinären i Stallarholmen gick efter olyckan ut med ett Facebook-meddelande där de beskrev händelsen. Inlägget fick stor spridning och uppmärksamhet, och blev delat ett antal gånger. Många människor engagerade sig i händelsen och ville veta hur det gick för den skadade hunden.
– Flera personer kom in till kliniken och ville veta hur hunden mådde. Vi kunde ge det glädjande beskedet att hunden klarade sig och nu mår relativt bra. Djur som far illa väcker överlag mycket känslor och det är fint att så många bryr sig.

Nu vill Frida uppmana människor som är med om liknande situationer att direkt stanna bilen.
– Om man råkar köra på ett djur har man skyldighet att stanna, även om man självklart kan bli chockad. Om man inte hittar ägaren ska man ringa polisen och berätta vad som har hänt och var man befinner sig. Olyckor kan alltid inträffa och ibland kan man inte undvika att de sker. Men att bara köra iväg från platsen är fel och jag hoppas på att få se lite mer civilkurage framöver.