Från tv-karriär i Stockholm till jordbruksliv i Stallarholmen

0
1171

Stallarholmaren Andreas Printz var med och formade den kommersiella tevens historia och var under många år framgångsrik i tv-branschen i Stockholm. Nu är han tillbaka på den gård han en gång växte upp på, där han återupptagit livet som jordbrukare.
– Jag älskar att köra traktor och nöta, det är otroligt kontemplativt.

Jag träffar Andreas på hans föräldragård Stora lundby, på Selaön i Stallarholmen. Huset är rosa, gammalt och vackert och bär på en historia som sträcker sig bakåt i flera generationer. Andreas föräldrar och morföräldrar var jordbrukare och Andreas trodde länge att han skulle gå i samma fotspår. Han gick lantbruksskolan och arbetade med jordbruk i flera år, men med tiden kände han att han inte passade in i Stallarholmen och att något saknades.
– Jag var Stallarholmens hippie! Jag hade långt hår, lyssnade på konstig musik och reste till Indien och Nepal. Det var kontroversiellt och ovanligt på den tiden.

När Andreas var 25 år kände han att han ville testa någonting nytt.
– Livet som bonde kan vara otroligt ensamt. På den tiden fanns ingen lokalradio och P3 hade knappt startat. Jag hade aldrig provat någonting annat än att hugga skog och köra traktor. Det var dags.

Genom en vän i Stockholm erbjöds Andreas jobb på ett teknikföretag som jobbade med film och tv, trots att han saknade erfarenhet. Året var 1985 och de kommersiella tv-kanalerna hade ännu inte kommit till Sverige, men ryktet att det skulle komma cirkulerade i branschen.
– På den här tiden fanns bara SVT, och när den kommersiella teven kom fanns det ingen som kunde någonting om branschen. Det var helt nytt för alla och ingen visste vad de sysslade med. Jag visste lite grann om ljud och teknik och helt plötsligt var jag inspelnings- och ljudtekniker på tv-inspelningar. Jag halkade in i branschen innan den ens var född.

Andreas fick snabbt kontakt med de flesta som jobbade med rörlig bild i landet, och han var med vid TV3:s, Kanal 5:s och TV4:s allra första sändningar. Han insåg att detta var en bransch som bara hade börjat och som skulle ta ordentlig fart.
– Det var en kul bransch, med roliga människor som brann för det de gjorde. Vi prövade oss fram, och gjorde massor av program. Dejtingprogram blev populärt och vi producerade “Vem tar vem” med Lill-babs som programledare, en högst märklig programidé.

Den produktionen som kom att forma Andreas mest inom yrket var “Jeopardy” som blev en succé redan från start. Andreas stod som studioman och teknisk chef i 1500 program.
– Det är den mest välarbetade produktionen jag jobbat med. Castingen var fantastisk och frågorna var genomtänkta till minsta detalj. Jag blev grymt allmänbildad av att läsa och höra frågor hela dagarna.

Nästa stora projekt i Andreas karriär blev Big brother, som han var med och startade och som hade premiär år 2000. Programmet blev en succé och han fick snabbt uppdraget att sätta upp programmet i Norge, Danmark, Ungern, Schweiz, Grekland och Libanon. År 2002 startade Andreas, ihop med en kompanjon, ett företag som gjorde stora tv-produktioner, och

de byggde flera studios där program spelades in dygnet runt. Framgången var ett faktum, men ändå gnagde en längtan efter livet som jordbrukare och ett par gånger om året åkte han till sin kompis Gutta i Stallarholmen för att hjälpa till med jordbruket.
– Jag ville känna den där känslan av att sitta i en traktor och nöta, jag har alltid gillat det.
Ju mer tiden gick, desto mer tröttnade Andreas på tv-branschen, som hade gått från att vara ny och spännande till att bli en industri som vilken som helst.
– Det blev ett jobb som alla andra. Folk drevs inte längre av entusiasm och glädje, utan det blev en strukturerad industri med tråkigt arbetsklimat där allt handlade om pengar.

Trots detta startade han ihop med en kompanjon år 2002 “Stockholm studios” som kom att bygga Skandinaviens största studio byggd för tv-produktion. De satsade stort och producerade bland annat Idol och Så ska det låta, men känslan av att tv-branschen hade tappat sin charm fanns kvar.
– Vi sålde bolaget 2016 och då kände jag att jag var färdig med tv. Jag hade tappat motivationen.

Vid den här tiden hade Andreas sug efter lantbrukslivet vuxit och han var snabb med att komma tillbaka till Stallarholmen och börja jobba på gården han en gång vuxit upp på.
– Jag älskar att jobba med jordbruk och jag uppskattar att vara här. Förut hittade jag ingen stimulans, men nu gör jag det. Det är otroligt meditativt att sitta i traktorn en hel dag.

När jag frågar om Andreas vill komma tillbaka till tv-branschen i framtiden funderar han en stund innan han svarar.
– Jag vill inte ha det som mitt yrke, men något projekt skulle jag kunna tänka mig. Men det är jordbruk jag vill hålla på med, nu är mitt arbete lustfyllt på ett härligt sätt.