Fågeln har hittat hem

0
602

Efter succén med Virginia Woolf kommer nu en ny musikpjäs till Stallarholmen. Denna gång har regissören Kersti Olin-Dahlbäck tagit sig an författaren Oline Stigs magiska pjäs Hittefågel.


I dramat vävs sagan om Hittefågel av bröderna Grimm samman med den nutida berättelsen om Nadja som flytt från ett krigsdrabbat land. Hon hotas av utvisning och hamnar i ett apatiskt tillstånd. Vad tänker hon på? Vad minns hon? Vad kan hennes kompisar göra för att hjälpa?

Hittefågel är ett musikaliskt spel om barns utsatthet i samhället och om deras lagstadgade rättigheter. Men det handlar också om barnens egen kraft, fantasi och förmåga att hitta lösningar. Trots Nadjas apatiska tillstånd kan publiken följa hennes drömmar, minnen och tankar.

Kersti Olin berättar att hon har valt att sätta upp pjäsen Hittefågel med tanke på allt som händer i världen och med alla människor som är på flykt.
– Pjäsen är en viktig tankeställare. Hur tar vi emot de ensamkommande? Hur förhåller vi oss till de barn som kommer från krigsdrabbade land och bär på trauman som vi inte ens kan föreställa oss och hamnar i ett apatiskt tillstånd.

Ensemblen består av några handplockade skådespelare från Stallarholmen samt Mariakören som är ett tiotal tjejer i åldern 18-30 år. Musiker är Bo Lindell på fiol och Marie Hjorter på cello. För sånginstuderingen svarar organisten Ulla Wester.

Projektet är ett samarbete mellan Stallarholmens församling och Drömfabriken. Pjäsen spelas i Gula Industrihusets mötesplats lördagen den 21 januari och söndagen den 22 januari.