Erfarna kockar möts igen på kalas

0
559
Patrik Arneke arbetar fokuserat. Erfarna kockar bjuder på klassisk mat under adventskalaset på Äleby gård. Foto: Mikael Reijmar

”Det fanns en plats som hade önskemål om att det skulle hända saker”. Platsen var Äleby gård i Stallarholmen, och för ganska precis ett år sedan intog kocktrojkan Maria Printz, Patrik Arneke och Lasse Dahlén Äleby med ett gemensamt matkoncept som de valde att kalla ”kalas”. Nu förbereder den sörmländska mattrion för sitt andra adventskalaset — och bjuder in till en inkluderande måltid.

Patrik Arneke har redan tjuvstartat. När MT/Måsen pratar med honom är han nere hos vänner i Västergötland där han har sitt ursprung och lagar mat i julens tecken. Men snart vänder han hem, till det som varit hans domän i flera decennier — till miljöerna och maten i Sörmland. Och det var också flera decennier sedan han, Lasse Dahlén som har Köttbutiken Millert & Dahlén tillsammans med Fredrik Millert, och Maria Printz, bak- och matprofilen från Stallarholmen, började arbeta tillsammans.
— Redan då ville vi lyfta fram den sörmländska prägeln och få Sörmland att blomstra, förklarar Patrik. Vi hade stora kugghjul att dra igång då. Nu har vi blivit ganska erfarna mathantverkare — Maria inom bageri och även annat, Lasse med kött och chark och jag själv i den kanske mer fördjupade matlagningen. Men trots att vi besitter kunskap är den en stor lärdom när vi träffas och lagar mat tillsammans.

Tryggheten, erfarenheten, har gjort dem bekväma i det de gör — och det har också gjort det möjligt att lägga mer energi och tanke på allt runtomkring måltiden.
— Nu får vi vara på Äleby som ”pop-up”-kockar, på Selaön där det finns så mycket kunskap och en lång och fin historia. Och det känns fantastiskt att få möjlighet att utveckla just Selaöns specifika egenskaper.

”Det ska vara härligt på kalas. Lekfullt.”. Att mötas över maten är ett oöverträffat sätt att umgås, träffa släktingar, diskutera företaget, koppla av, låta generationer mötas, menar Maria Printz.
— Vårt Decemberkalas är inbjudande, varmt, personligt och passionerat. Det vi arbetar med är måltidskärlek och måltidsomsorg.

Hon förklarar mer kring begreppet ”kalas” — att det handlar om att sätta sig själv i en stämning och att vårda måltiden, att vårda årstiden.
— När allt bara snurrar är det viktigt med sådant som särskiljer dagarna. Vårt kalas passar så bra på Äleby, här blir måltiden en flerdimensionell upplevelse.

Årets Decemberkalas blir kockarnas fjärde — med 2018 års adventskalas, påskfirandet och höstfesten bakom sig samlas nu de tre kockarna återigen för att laga vintermaten.
— Vi pratar om ”en” matsal, säger Patrik. En matsal som lever. Vårt mål är att gästerna ska känna att de får en totalupplevelse.