De är årets förening i Stallarholmen: ”Det finns ett stort intresse för Mälsåkers slott”

0
267
Eva Hultén är ordförande för föreningen Mälsåkers Framtid. Foto: Privat

”Vi hade flyt hela förra året. Det här känns verkligen roligt!” Eva Hultén är ordförande för föreningen Mälsåkers Framtid, som i tisdags blev hyllade som Årets Stallarholmsförening 2020, samtidigt som Khaldoun Eterno Zeneddin på Ohlssons Hembageri utsågs till Årets Stallarholmsbo 2020. Föreningen Mälsåkers Framtid är enligt juryn: ”En förening som gör ett stort arbete med små medel för att bevara och visa upp en av våra kulturskatter i Stallarholmen”.

Eva Hultén är glad. Som ordförande sedan ett år tillbaka för föreningen Mälsåkers Framtid är det hon som får föra talan när Måsen kontaktar föreningen för att gratulera till utnämningen Årets Stallarholmsförening 2020. 
— Vi hade flyt hela förra året. Det här känns verkligen roligt, säger Eva. Vi hade en lyckad invigning av vår nya flygel precis innan det blev hårdare restriktioner, och till skillnad från många andra hade vi öppet i somras med rekordmånga besökare. I början var vi tveksamma, men vi har hjälpts åt — alla i styrelsen har verkligen ställt upp och vi höll öppet 24 dagar mot normalt 50. Vi hade över 2500 besökare. En vanlig sommar brukar ligga på 800. För första gången hade vi en aktivitet på vintern också, då vi deltog i tipspromenaden som Drömfabriken initierade. Det gick jättebra, med många deltagare. Och visst hade vi tur med vädret.

Föreningen, som bildades 2006, stannar inte upp, utan kör på inför 2021. Eva förklarar att det ska byggas lite nya utställningar till Mälsåkers slott, bland annat ett diorama med slaget vid Poltava 
— Modellen är drygt fyra gånger fyra meter, den tycker vi passar bra i det rymliga slottet. Vi brukar ha en konstutställning varje sommar, och det tänkte vi ha i år också om vi kan.

”Det finns ett stort intresse för Mälsåkers slott”. Påståendet stämmer även när det är stängt för allmänheten. Eva berättar att det är många som vill filma, fota och musicera i de unika miljöerna.  
— Bara för att nämna några så har HM varit här, och Millenotti sängkläder. Det är också flera som vill spela in konserter som sänds digitalt. Vi har också fått en hel del erbjudanden från artister som vill spela utomhus, med slottet som bakgrund.

Eva pratar om engagemanget, och hyllar den ideella styrelsen som består av just engagerade personer. 
— Vi har en fin styrelse, och vi får tacka tidigare styrelser också för allt jobb. Vi får fira utnämningen på något sätt, just nu träffas vi ju inte, vi hörs bara. Men något blir det!

Utmärkelsen Årets Stallarholmsförening 2020 tillfaller föreningen Mälsåkers Framtid med motiveringen: ”En förening som gör ett stort arbete med små medel för att bevara och visa upp en av våra kulturskatter i Stallarholmen. Genom att ordna med olika utställningar, konserter och andra arrangemang lockar de besökare till vår vackra bygd. De upplåter även denna kulturskatt till barnen när det är dags för skolavslutning. Detta har bidragit till att barnen har fått ett ’eget’ slott”.

Utmärkelsen delas ut av Stallarholmens Nätverk. 
Läs om årets Stallarholmsbo i nästa nummer av Måsen.