ST-cupen 2018: Snart avgörs vilka som är bäst på futsal

0
336
Mauricio Rubio är en av arrangörerna från domarklubben.

Det har krävts många timmars planering, och på lördag är det dags för futsalmöte i ST-cupen i Strängnäs. MT/Måsen har tagit pulsen på Mauricio Rubio, arrangör inom domarklubben. 

I närmare tio år har Mauricio Rubio engagerat sig i futsal — både som juniorspelare och som domare. Tillsammans med Strängnäs Domarklubb och föreningsdomare från IK Viljan, nya domare, vänner och familj håller han på lördag i 2018 års upplaga av ST-cupen i Thomashallen.

— Jag ser mest fram emot trevlig cup, det ska verkligen bli kul. Det är många som längtat efter dagen, och det är väldigt prestigefullt att vinna. 

Mauricio berättar att man, förutom cupspelet, kommer att ha uppvisningsmatch med yngre lag, och hedra en ledare eller tränare, en eldsjäl som gjort skillnad, med ett ledarpris. Vem som får priset är fortfarande hemligt.
Årets nyhet bland de deltagande lagen är Gripen FC, ett lag som fortfarande räknas som nykomlingar i kommunen. 
— De kör sitt andra år med futsal, så ja, de är helt nya kan man säga. Eftersom de spelar inom kommunen väljer vi nu att bjuda in dem. De får en chans att visa upp sig, vilka de är, och det blir kul med några några nya ansikten. 

Mauricio menar att det inte bara handlar om nya lag — futsalspelandet är fortfarande nytt i området.
— Man ser det på planen, ganska tydligt, om de är ett futsallag eller fotbollslag. I futsal handlar det väldigt mycket om teknik. Jag försöker själv spela så mycket som möjlligt, men dömer i division två och hinner inte alltid med. Sen finns det alltid en viss skaderisk, då måste jag tacka nej till att spela. 

Det snabba spelet och den höga tekniska nivån kräver fokus av domarna — under cupen dömer de med headset, för att få olika vinklar och snabb kommunikation — underlag för snabba och korrekta beslut.
— Vi måste ha möjlighet att fånga upp allt. Därför har vi också en tredje domare på läktaren. 

Nu dömer Mauricio i flera matcher där vänner spelar. MT/Måsen undrar om kompisarna respekterar domarbesluten, när de kommer från en polare. 

— Absolut, jag är inte rädd att säga emot, skrattar han. Vi sätter direkt en hög nivå. 

De här lagen spelar i ST-cupen 2018: 

Grupp 1
Fogdö IF
IFK Mariefred
IK Viljan A lag
Gripen
Grupp 2
Strängnäs Futsal
Åkers IF
Stallarholmen
IK Viljan U19