Ultralöparens lopp ställdes in — då sprang Pernilla Mälaren runt

0
715
89 kilometer, Pernilla har passerat Nykvarn, Läggesta och springer precis förbi Malmby. Vid Norrviken klarade hon 200 miles, och efter 66:31 var Pernilla Otto tillbaka på Gullmarsplan efter 345 kilometer (370 kilometer på klockan). Foto: Fredrik Forsström

Ett inställt ultralopp ställde allt på sin spets. När Pernilla Otto, Stockholm, fick veta att Täby Extreme Challange inte skulle bli av på grund av coronaviruset kändes det värdigt motigt — förberedelserna hade pågått länge och många var involverade. 
— Det är bara en kvinna som klarat det loppet med distansen 200 miles innan, och jag hade bestämt mig för att bli den andra. Jag hade tränat superfokuserat och haft fantastisk hjälp av vänner runtomkring. När loppet ställdes in tre veckor innan start blev det en sorg. Jag bröt nästan ihop, berättar Pernilla, med hes stämma. 

Hesheten är egentligen det enda märkbara menet efter den utmaning hon istället tog på sig — det, svullna vrister, två små blåsor på fötterna och misstänkt svamp i munnen. I helgen sprang Pernilla nämligen Mälaren runt, 345 kilometer, på 66 och en halv timme. 
— Det var min vän Fredrik Forsström som kom på idén, förklarar Pernilla. Efter det inställda loppet tog vi ett krismöte och han kom på att Mälaren runt är 34 mil. Loppet jag skulle ha sprungit är 32. 

Långa lopp kom in i bilden kring 2008. Då sprang Pernilla maraton för första gången. Det har blivit några maraton, två maratonmarscher (där hon tävlat mot bland andra Stefan Jonsson, Mariefred), lopp på 100 miles och nu har hon, på egen hand, sprungit 200 miles och lite till. 
— Jag är inte så snabb, och har kommit på att jag kommer mer till min rätt under långa lopp. 

Nu är hon nöjd. ”Otroligt nöjd”. Med stöd under hela löpningen i olika former — följebil, löparsällskap, matstopp, vilostopp och hejarop längs vägen — blev bedriften precis så bra som Pernilla, som är egenföretagare inom träning och hälsa, hoppades på. 
— Jag kände en terapi i löpningen. Jag tänkte varken på corona eller på missade jobb när jag sprang. 

Hon lovar att njuta ett tag av det hon åstadkommit — innan det är dags för nästa lopp. 
— Kanske blir det så att jag springer runt alla stora sjöar i Sverige.