Bra flyt under SM i långdistans i klassen D18 i Hälsingland den 15 september i år gav Hillevie en femteplats. Nu fortsätter hon framåt och satsar ännu mer på sin idrott.

Tidigare i höst kom 17-åriga Hillevie Svärd femma i långdistans-SM. i sex år har orienteringen varit hennes idrott. Nu laddar Hillevis om för 2020 — och saknar redan att tävla.

Det är på Celsiusskolan i Uppsala MT/Måsen får tag på Hillevie Svärd, 17 år från Strängnäs. Sedan hon var 11 år har hon tränat och tävlat i orientering och klubben har alltid varit Strängnäs-Malmby orienteringslöpare, SMOL: Det var Hillevies pappa som fick henne att prova på träningsformen — och hon fastnade direkt.

— Jag började springa med pappa, berättar hon. Sen fick jag flera kompisar i klubben, flera i min ålder. Jag har tyckt att det är kul med orientering sedan dess.

Plugget i Uppsala heter Celsiusskolan och är Sveriges största idrottsgymnasium. Här studerar hon andra året med inriktning natur och fokus på just orienteringen.

— Det är bra för det är lättare att hinna med allt när det är schemalagt och serverat, säger Hillevie. Vi tränar på morgonen flera dagar i veckan och det passar mig. Och det är jättekul att bo på internat, i min korridor är vi fem stycken.

Hillevie tänker tillbaka och minns att hon hade satt Europaskolan som sitt andrahandsval — och även om hon tror att det hade varåt en bra utbildning känner hon att idrottsskola passar henne bättre.

— Jag hade inte kunnat satsa på samma sätt. Och det är väldigt kul att ha till exempel VM-guldvinnaren Gunilla Svärd som lärare. Hon är en förebild, precis som

I september tävlade hon i långdistans-SM och presterade det bästa hon gjort hittills. Hillevis kom femma och är mycket nöjd med tävlingen.

— Jag var nervös innan, men kom in i ett flyt i min orientering och tog det lugnt in till kontrollerna. Jag tävlar i klassen D18, sen blir det D20 och D21. Det känns lite tråkigt att säsongen snart är över, jag vill tävla varje helg, skrattar hon.

Vintern närmar sig och träningen förändras. Nu blir det fler långpass och löpning utomhus trots kyla är ingenting som skrämmer den målmedvetna 17-åriga SMOL-talangen. Hon vet redan nu vad hon har för mål i sin karriär — och satsar därefter.

— Mitt mål är att bli mitt bästa jag, så får jag se var det tar mig. Förhoppningsvis hela vägen.