Lyckad barntävling i brasiliansk jiu-jitsu på IP Hammaren

0
763
Robson Barbosa, Selma Arvor från klubben Nexus och Selmas tränare Kader Benali.

För tredje året i rad anordnade IFK Mariefred Kampsport nationell barn- och ungdomstävling förra helgen. BJJ-utövare från hela landet från fyra till 17 år deltog under evenemanget på IP Hammaren.

— Det har gått väldigt bra, berättar Markus Nylander, som tränar kampsporten själv och är engagerad som ledare i sektionen. Det är en rolig sport med ungefär lika många killar som tjejer bland utövarna. Bland tjejer ökat kampsport generellt och i BJJ används inga slag eller sparkar vilket kan vara en anledning till att det är en populär form.

Under dagen tävlade sammanlagt 150 barn och unga — vilket krävde en hel del arbete med invägning, prisutdelning, sjukvård, sekretariat, coachning och kiosktjänst från ideella krafter, för dagen klädda i rosa för att påminna om Rosa bandet och cancerforskningen.

— Stämningen är fantastisk, alla hjälper till. Det är ett fint samarbete, säger hemmaklubbens huvudtränare Robson Barbosa.

Selma Arvor, 14 år från Nexus i Stockholm går en match mot Felicia. Många tittar, hejar och publikstödet är tydligt genom hela arrangemanget. Robson Barbosa drar paralleller till sin egen uppväxt i Brasilien och hur träningen påverkar positivt.

— Som ung var jag ”busig”, och jag skulle vilja säga att den här sporten räddade mig från mycket dumt. Den kräver mycket disciplin och det ser vi resultatet av i sådana här matcher. Fullt fokus. När jag flyttade hit till Sverige 2009 hade jag det med mig och vann många tävlingar. Jag har bland annat varit svensk mästare i fem år. BJJ är den tredje eller fjärde största idrotten i Brasilien, och kanske kan den bli det här också. Vi ser att fler och fler vill träna med oss.

Förut var han rädd. ”Socialt nervös”. Men sporten har gjort att han har det lättare. I helgen tävlade Robsons son för första gången —och han är fyra år.
— Alla kan vara med och det märker vi en sådan här dag. Det är väldigt roligt.