Bara Vanlig utsedda till Årets peppare — men största vinsten är att ge möjlighet till träning för alla

0
342
Hyllade föreningen startade i Strängnäs förra året. Frida tar med sig Elis på träningarna. Foto: Privat

Bara Vanlig är föreningen som ordnar löpargrupper för alla — det spelar ingen roll vilken funktionsvariation man har. Alla tränar på sina egna villkor, och grunden är rörelseglädje. Måsen har tidigare skrivit om verksamheten, inför starten i Strängnäs förra året. Då intervjuade tidningen verksamhetsansvarig Niclas Wennerlund, som själv har en dotter, Melina, som har en kognitiv funktionsvariation. Bara Vanlig startades hösten 2016, och i Strängnäs drog träningen igång i våras. Frida Stenberg är en av de som engagerat sig lokalt.
— Bara vanlig är som en stor varm och tillåtande familj. För mig personligen har engagemanget inneburit en ökad självkänsla och ökad livskvalitet. Att få vara med och möjliggöra dessa möten mellan barn och vuxna, mellan de med och utan funktionsnedsättning är så givande och roligt.

Bara Vanlig har hyllats i medier under en tid, men det var under årets Idrottsgala som sändes i januari som det största jublet kom  — Bara Vanlig utsågs då till ”Årets peppare”.
— Det var väldigt spännande under galan, berättar Frida. När kronprinsen sa ”Bara vanlig” så sprack mitt ansikte upp i ett stort leende. Det var jättekul och samtidigt overkligt. Vad innebär detta nu då frågade jag mig själv och jag blev lite chockad, det var svårt att ta in.

Utnämningen är stor, men för Frida och de andra volontärerna finns det mer som ger mycket i engagemanget.
— Den största vinsten med Bara Vanlig är att vi skapar möten och träningstillfällen för personer som inte har samma valmöjligheter som andra. Det som också är unikt är att alla själva får bestämma sin träning.

Fridas son Elis har Downs syndrom, och fast han inte är så gammal är han aktiv i löpargruppen.
— Elis var med under våren och sommaren och får följa med när vi startar igen, förklarar Frida.  Elis valde ofta vagn och spring under träningen men sprang mest när alla andra fikade! Elis har precis börjat prata i meningar så det blir spännande att se vad han tycker nu när han kommunicerar lite tydligare.