12-åriga Siri med i Södermanlands lag i TV-pucken: ”Kommer vara pirrigt innan man går på isen”

0
40
Siri Chevalier.

Nu står det klart att Siri Chevalier, 12 år från Mariefred, är med i Södermanlands flicktrupp till ishockeyturneringen TV-pucken. I mitten av september ska hon och laget kvala till slutspel. ”Mina styrkor som spelare är att jag är bra på att läsa spelet och snabb på isen”, berättar hockeybacken Siri, som har rollen som forward i distriktslaget.

Det kom ett brev i lådan en dag när hon var sex eller sju år gammal. Innehållet var information om den lokala hockeyskolan, något som Siri tyckte lät kul och ville testa. Sedan dess har hon satsat på ishockey parallellt med fotboll. Siri Chevalier, 12 år från Mariefred, har nu klarat antagningslägret för hockeyturneringen TV-pucken, vilket innebär att hon nu laddar för spel med och mot två år äldre hockeytjejer från hela Södermanland.
— Jag går i sjuan på Mariefreds skola, och fyller 13 år sent, i december, förklarar Siri när Måsen hälsar på hemma i familjevillan i Marielundsviken.

Det var Siris lagledare för IFK Mariefred Team Hockey 08 Jennie Jakobsson som peppade Siri att söka till TV-pucksuttagningen och det hockeycamp som skulle anordnas. Siri berättar om uttagningen i Eskilstuna.
— Det var massa tjejer födda mellan 2006 och 2008, och vi fick visa vad vi kan i två heldagar i Smehallen. Jag var inte alls säker på att komma med, men direkt efter lägret kom resultaten, och

jag blev väldigt glad när mitt namn fanns på listan. I söndags var vi på nytt camp i Järna för att träna ihop oss i Sörmlandslaget.

Siri är den enda från IFK Mariefred som säkrat en plats i laget 2021, och med sig har hon Kajsa Wallin från Åker Strängnäs. Resterande spelare kommer från Södertälje SK, Järna SK och Nyköping SK. Ett fåtal är också hemmahörande i klubbarna Eskilstuna Linden och Gnesta IK.
— Jag känner ingen sedan innan, så det är kul med nya kompisar från olika ställen, menar Siri.

”Förbundet kommunicerar ständigt till spelarna att de två kriterier som är absolut avgörande för att kunna ta plats i ett sörmländskt distriktslag är mentalitet och personlighet”. Så skriver Södermanlands Ishockeyförbund, och i samtal med Siri förstår man snabbt att hon platsar med sin ödmjuka öppenhet. Spelmässigt har hon dock andra styrkor. 
— Jag tycker att det är kul att IFK satsar på konståkning, men det är ingenting för mig. Jag är lagspelare. Mina styrkor som spelare är att jag är bra på att läsa spelet och snabb på isen. Jag tränar skott ofta, vi har en skottramp i garaget.

Varför så få tjejer? Att Siri gillar sitt nuvarande lag råder det inga tvivel om — hon pratar varmt om alla lagkamrater, ledare, tränare och materialare, vill inte missa att nämna någon, och berättar att laget, men spelare från båda skolorna i Mariefred, slogs ihop med Åker Strängnäs den här säsongen.
— Då åkte vi och paddlade kanot i Krampan, det var roligt. Men det är klart att det hade vart kul att kunna ha ett tjejlag även i hockeyn. Jag har spelat med tjejlag i fotbollen flera år, och har väl inte riktigt bestämt om det är fotboll eller hockey jag vill satsa mest på i framtiden.

Tankarna finns om idrottsgymnasium, men hon har hela högstadiet på sig att fatta det beslutet. Nu närmast gäller det att hålla nerverna i schack inför TV-sända matcher på isen.
— Att filmas är jag inte van vid, skrattar Siri, som även fast hon är back i sitt klubblag kommer ha rollen som forward i distriktslaget. Det kommer vara pirrigt innan jag går på isen, men jag tror att jag slutar tänka på kamerorna så fort matchen startar.

Året om tränar hon. Är det inte ishockey på is eller fotboll på gräs så är det inlines eller futsal. ”Så länge det går att köra”, menar Siri och rycker lite på axlarna. Hon vet vad hon mäktar med, och fem träningar i veckan är inget problem för ”leftaren”, som greppar klubban lika säkert som hon driver upp spelet som mittfältare med fotbollsskorna på.
— Så länge det är kul vill jag fortsätta.

TV-pucken kval 2021 för flickor hålls 17-19 september. Södermanland spelar i Grupp B Mora.