Sörmländsk fotokonst — med skattjakt

0
590
Hans Christian och Kenneth visar konst på Philp Art, Ekohovs galleri. Vernissage är lördag den 24:e februari med start klockan 12.00.

På lördag öppnar Hans Christian Nygårdh och Kenneth Olausson sin utställning på Philp Art — med bilder som får oss att må bra inombords.

Hans Christian Nygårdh arbetar med både ord och bild i egna företaget Verbimago. Vi känner honom främst som Sveriges ledande korsordsmakare H©N, men han är också en skicklig fotograf med ett flertal utställningar i bagaget. Sörmlänningen är född i Björnlunda och numera bosatt i Skeppsta.
— En drivkraft i mitt bildskapande är att försöka återerövra något av barnets magiska sätt att se på världen, säger Hans Christian. Att se det originella i det banala, det vackra i det fula och så vidare. Mina foton monteras på trä som målas med äggoljetempera.

Kenneth Olausson var under många verksam inom musik och kultur, idrott och hälsa, innovation och entreprenörskap. Samtidigt har han närt ett stort intresse för natur och miljö och bestämde sig för att närma sig området professionellt genom naturfotografering i egna bolaget KOMP – Kenneth Olausson MedieProduktion. Kenneth är uppvuxen i Nykvarn men bor numera i Åkersberga.
— Jag har under senare år allt mer inventerat och skådat fågel och fascinerats av de upplevelser och ögonblick som uppstår i samband med möten i naturen, berättar Kenneth. Genom att fotografera så kan jag i högre grad ta med ögonblicken hem och ge andra som kanske inte har samma möjlighet att vistas i naturen chans att ta del av dessa. Kan jag på detta sätt bidra till glädje, fascination och förståelse för naturen och dess invånare så gläder det även mig.

Utöver fotograferingen har Kenneth även bok på gång och som snart finns att köpa. Boken är en naturdagbok där han visar bilder och berättar om några speciella upplevelser och lite om vad som händer i naturen under årets olika månader.
— I boken bjuder jag på en del tips om vad man kan göra för att uppleva mer, sidor att anteckna sina egna iakttagelser på med mera.

Utställningen, som visas fram till den 11 mars, blir en riktig familjetillställning där alla barn inbjuds att delta i en skattjakt. Konstnärerna har fem skisser vardera med en detalj från någon bild och barnen får gå runt och leta upp vilken bild som detaljen kommer från. När de är färdiga får de en liten grej ur en skattkista och alla som deltagit är med i utlottningen av fyra tavlor som Hans Christian gjort speciellt för ändamålet.
— Vi hoppas på mycket folk, säger Maranne Philp som driver galleriet, och att folk inte är bortresta nu under sportlovet.