Sana i mitten med teamet av läkare och sjuksköterskor som driver studien. Nu hoppas de på deltagare från Mariefred.

Sana Alajmovic grundade sitt bolag på en idé som Professor Tore Bengtsson hade om en medicinteknisk produkt som kan förhindra typ 2 diabetes. Nu söker bolaget som Sana driver, Sigrid Therapeutics, personer i Mariefred för forskningsstudie.

Sigrid Therapeutics AB och Crown CRO tillkännagav i början av februari inledandet av den forskningsstudien STAR, i vilken effekten och säkerheten ska utvärderas av en medicinteknisk produkt som kan förhindra diabetes typ 2. Målet med den kliniska prövningen är att påvisa förbättring i metabola riskfaktorer hos personer med högt blodsocker (prediabetiker) och nyligen diagnostiserad typ 2 diabetes.

Det här är andra studien Sigrid Therapeutics gör, och den här gången är målet att genomföra den på 40 patienter på två kliniska forskningscentra, ett i Sverige och ett i Finland. Det är ett viktigt arbete då det påverkar en stor del av befolkningen — och risken till vidare sjukdomar. 

— Prediabetes är ett allvarligt medicinskt tillstånd som karakteriseras av förhöjda blodsockernivåer, vilket inte bara ökar risken för att utveckla typ 2 diabetes utan också hjärtinfarkt och stroke, förklarar Sana Alajmovic, grundare och VD för Sigrid Therapeutics. 

Allt har gått väldigt fort med utvecklingen av produkten. Sana, som efter Handelshögskolan inte ville till bank- och försäkringsvärden som många andra, skapade ett stort nätverk i USA — och när Professor Tore Bengtsson och hon träffades för 5 år sedan hade han idén och den vetenskapliga grunden, och hon visste vilka trådar hon skulle dra i för att påbörja arbetet. 

Med sig har hon också Mariefredsbon och affärscoachen Ulf Boberg. Ulf, som varit VD inom läkemedelsindustrin i närmare två decennier, stöttar Sana och ledningsteamet i strategiska beslut. 

Han förklarar att det är en spännande utveckling då det för närvarande inte finns några godkända terapier för behandling av prediabetes. 

— Vården ger inga riktiga diagnoser för prediabetes. Syftet med det här medicinska hjälpmedlet är att fånga upp människor i riksgruppen och hjälpa dem att lägga om sin livsstil. Produkten verkar lokalt i tarmen och tas inte upp i kroppen, den är baserad på kiseldioxid som tillverkas på ett speciellt sätt så den fångar upp matsmältningsenzymer. På så vis kontrolleras mängden energi, socker och fetter som tas upp i kroppen. 

Nu söker Sigrid Therapeutics Mariefredsbor som vill delta i studien. Det betyder några turer till Uppsala för att genomgå en del tester på forskningscentret. Ersättning för deltagande och reseersättning ingår. För Sana är det viktigt att studien genomförs på människor som bor nära. 

— Anledning till att vi valt att genomföra studien i Sverige och Finland är för att vi vill få resultat från den lokala populationen. Många andra företag vänder sig till andra delar av världen för tester, för det är billigare, men vi menar att det är klart att vi ska bedriva vår forskning här för att gynna den svenska befolkningen.

Vilka ska söka till studien? Om du har för högt blodsocker, är över 45 år, överviktig eller har typ 2 diabetes i släkten, då ligger du i riskzonen för att utveckla typ 2 diabetes. Mer information finns på www.forskningsperson.se, studie 199 eller ring 018-30 33 99.

1 KOMMENTAR

  1. […] Läs om vår banbrytande produkt och vår pågående forskningsstudie som söker deltagare. Tack till Mariefreds Tidning/Måsen för ett fint reportage. Ni som misstänker att ni är i riskzonen att utveckla typ 2 diabetes eller redan är typ 2 diabetiker men inte vill ta läkemedel hör av er till CTC Clinical Trial Consultants AB eller till oss på Sigrid Therapeutics. Read more here. […]