Sjuka björkar måste fällas

0
911
Flera arborister har tackat nej till att ta ner de sjuka träden på Callanderska gården eftersom de är så stora.
De stora björkarna på Callanderska gården som står vid entrén från Strandvägen har drabbats av sjukdom och måste fällas. Risken är annars att träden tappar grenar som kan skada förbipasserande.
De stora björkarna på Callanderska gårdens tomt har drabbats av den aggressiva parasiten sprängticka och måste fällas så snart som möjligt.
— Vi förstår att folk kommer att bli ledsna, säger Lennart Ekengren från hembygdsföreningen, men vi ansvarar för träden och det vore ju förskräckligt om grenar föll ner och skadade människor. Vi är självklart lika ledsna som alla andra men det finns tyvärr ingen väg förbi det här för träden är sjuka.
Föreningen har gått ut med offerter för att ta ner träden vilket har visat sig vara svårt då flera arborister har tackat nej i och med att björkarna är så pass stora.
— Träden måste ner så fort som möjligt, förklarar Lennart.  Istället kommer vi, när det blir lämpligt, att återplantera. Förmodligen blir det björkar men då i betydligt mindre dimensioner. 
Sprängtickan får trädet att utveckla knotor som växer på björkens stam och är lätt att känna igen på sin kolsvarta, skrovliga yta.