Radiokompisar fyller femtio

0
21
Femton av de trettiofem nuvarande medlemmarna i föreningen samlades för att fira femtio år.

I år fyller Privatradioklubben Prisma, med medlemmar från alla orter i kommunen, femtio år. Det firades med en söndagsbuffé vid Skottvångs gruva förra helgen.

I söndags träffades radioklubben Prisma över en lunch i Skottvång för att berätta gamla minnen från de femtio år de varit ett kompisgäng. Det hela startade 1968 när några vänner i Strängnäs skaffade kommunikationsradio för att kunna kommunicera med varandra.
— På den tiden var vi inte så många och kunde hålla till i mitt kök, berättar Thomas Rosén,en av de första medlemmarna. Då var vi fyra stycken och kommunikationen handlade mest om var polisen hade sina hastighetskontroller.

Klubben växte med åren till att som mest ha cirka 120 medlemmar och från kompisprat i etern fick klubben hjälpa till med radiosambandet på bland annat bilrallytävlingar, löptävlingar och i tv-programmet ”Dansbandskampen”.
— På de evenemangen har vi hyrt ut utrustning och ställt upp med folk som lär ut hur man använder apparaterna, säger Tommy Wahlström, klubbens ordförande. Det allra första uppdraget vi hade var under de första åren när brandförsvaret bad oss hjälpa till vid en skogsbrand i Sanda. På den tiden hade inte brandkåren någon egen handhållen kommunikationsutrustning.

Utöver att hjälpa till på diverse evenemang träffas klubben första torsdagen varje månad och ägnar sig åt studiebesök där fokus inte alltid behöver handla om radio.
— Vi har till exempel varit hos Scania, SMHI och Forsmark, berättar Tommy. Sedan mobiltelefonerna kom är vi mer ett kompisgäng som hittar på roliga saker tillsammans.