Queerfestival hela helgen

0
229
Jan Hammarlund uppträder under helgens festival. Foto: Anders Henrikson.
Förra årets festival Queer(in)g Södertälje upprepas denna helg men i år har festivalen bytt namn till Queermove. Festivalen har som mål att i oktober varje år uppmärksamma queerhistoria och kultur i Norden.
Festivalen Queermove äger rum lördag till söndag på Södertälje konsthall och Estrad Bio och i år har arrangörerna lagt mer fokus på film än förra året.
— Förra årets festival var mer eller mindre en nollbudgetfestival, men i år var Södertäljes Kultur- och Fritidskontor så generösa att de gick in med medel, berättar Sarah Florén, intendent och pedagog på Södertälje konsthall. Eftersom det fanns en vilja från kommunens sida att arbeta med film blev detta en win-win-situation för både oss och kommunen.  
Festivalen bjuder på ett späckat program under de två dagarna med filmer, liveuppträdanden och internationella gäster. Att köra festivalen från fredag till lördag som man gjorde förra året var dock inte aktuellt i år.
— Det blev tydligt att lördag var mycket bättre, säger Sarah. Vi valde att enbart köra helg i år. Trycket var bra förra året, i förhållande till festivalens omfång, men i år hoppas vi förstås att ännu fler människor skall hitta till oss.
På frågan om att välja ut en sak man inte får missa under festivalen får Sarah problem.
—Det är svårt att välja faktiskt, men jag vill verkligen inte missa dansgruppen JUCK på lördagen och Mariana Suikkanen Gomes performance ”Tender Protest Series”. Och att se legenden Jan Hammarlund sjunga och spela är alltid en hit.