Över ett ton äpplen har blivit must i Filippas äppelprojekt

0
381
Vilket äppelår! Filippas idé gick bättre än väntat. "Nu får jag antagligen sälja vidare på marknader."

I och med torsdagens leverans handlade det inte längre om ”bara” ett ton äpplen — nu är Filippa Werner Fred uppe i elvahundra kilo Mariefredsäpplen hämtade, lämnade och återlämnade i mustform. ”Min idé gick så mycket bättre än jag trodde den skulle göra”. 

I flera år har Filippa Werner Fred engagerat sig i att ta vara på våra lokala råvaror — i kontakt med Hornuddens trädgård och andelsjordbruket, i dialog med Naturskyddsföreningen och viljan att exempelvis se till att skolor lokalt fått tillgång till höstens äppelskördar. I år kom Filippa på en ny idé.

— Jag har inte egna äpplen men ville ha äppelmust och det ena ledde till det andra, berättar hon. Formen funkar och det har gått mycket bättre än jag trodde den skulle göra.

I Filippas ”äppelprojekt” är tanken enkel — hon hämtar äpplen, en viss mängd, du betalar en summa pengar och sedan får du en hemleverans med ”dina” äpplen i fina flaskor — som must direkt från Hornudden. Hennes egen betalning är ett par flaskor per låda.  

— Vi har alldeles för mycket fin frukt här som är så mycket bättre än dålig frukt från andra sidan jordklotet, menar Filippa. Här får du tillbaka din frukt, inte precis dina äpplen men äpplen från Mariefred och enstaka från Strängnäs, och nu har det bivit så mycket som 1100 kilo äpplen som blivit must. 

Resultatet är positivt — så stor mängd äpplen som ”räddats” och Filippa badar i mustflaskor hemma. 

— Jag tror det kan vara läge att ställa mig på marknader och sälja en del vidare, nu har vi mer hemma än vi kan konsumera.