Vänskapligt och fnissigt med årets Luciakandidater

0
697
Under repetitionerna var musiksalen full av sjungande elever.

I veckan började framröstningen av Nykvarns Lucia 2019 och repetitionerna är redan i full gång inför årets Luciatåg. MT/Måsen passade på att besöka repetitionerna på Lillhagaskolan i veckan för att ”ta tempen på” årets Luciatåg. Och det var minst sagt varmt i den fulla musiksalen.

Förutom luciakandidaterna backas Luciatåget upp av frivilliga killar och tjejer från Lillhagaskolan. I år har över 60 elever engagerat sig i denna årliga tradition.

– Jag vill att folk ska veta vilka fina elever vi har och vilket engagemang och glädje detta sprider. Jag hör hur dom pratar och sjunger om Lucia i korriderna. Och även fast repetitionerna ligger utanför skoltid så kommer de. Jag är imponerad, säger musikläraren Cecilia Johansson som leder den stora kören.

När mt/Måsen besöker Lillhagaskolan och repetitionerna är det fullt hus och en hög temperatur i rummet. Salen är fylld med elever som sjunger och skrattar om vartannat. Helt själv inför den stora gruppen ställer sig Noel Nylén för att öva på sitt solo i Adolphson-Falks klassiker ”Mer Jul”.

– Lite nervöst är det, men inte så farligt. I alla fall inte ännu. Jag har ju gått med på det här frivilligt, så det är bara att köara på, säger Noel med ett leende.

När den stora gruppen sjungit klart och rummet återigen fyllts med luft var det dags för Luciakandidaterna att repetera själva. Och att det finns någon konkurrens mellan dem var omöjligt att se.

– Äh.. Alla tycker om alla och vi är mer kompisar än konkurrenter. Jag kommer bli glad oavsett vem som blir Lucia, säger Elsa Wieweg, och får medhåll och nickningar från resten av gruppen.

– Det är klart det skulle vara roligt att vara Lucia. Men jag är lika glad ändå, säger Julia Astor.

Lussandet börjar redan den 10 december då årets Lucia lussar i Qulturum Sländan för SPF. På Luciadagen, den 13 december är det full schema för Lucia och hennes tärnor.

– På morgonen lussar vi för Lillhagaskolan och lite senare för kommunhusets personal och sedan på äldreboendet Lugnet. På kvällen kommer tåget till Nykvarns folkets park och sen avslutar vi med den årliga och maffiga konserten i Turinge Kyrka, säger Cecilia Johansson.

Biljetter till kyrkokonserten släpps en vecka innan och brukar ta slut väldigt fort, så det gäller att vara beredd. För kyrkan har begränsat antal platser.

– Ja, det är ju många som är med i tåget. Så om alla har en person som vill komma och titta på dem är det ju fullt, säger Luciakandidaten Kajsa Johansson. Den som inte får plats i kyrkan kan ju komma till Folkets Park, fortsätter hon.