Risk för frusen bostadsmarknad på grund av coronakrisen: ”Mindre påverkan för privatkunder”

0
278
Andreas Ersson, Fastighetsbyrån, tror inte att den privata bostadsmarknaden kommer vara en av de branscher som påverkas mest av pandemin. Foto: Fastighetsbyrån

Risk för frusen bostadsmarknad på grund av coronakrisen:
”Mindre påverkan för privatkunder

Stora satsningar kan hållas tillbaka, medan den privata marknaden påverkas mindre. Det tror Andreas Ersson, Fastighetsbyrån, blir effekterna av coronapandemin.

Lena Fahlén, global analyschef på Handelsbanken, varnar för en rejäl avkylning av den svenska bostadsmarknaden om coronakrisen fortsätter.
— Skulle den här situationen fortsätta att förvärras, så kommer det bli en oväntad chock mot ekonomin, säger Fahlén i EFN Ekonomikanalens bostadspodd Kvadrat. Vi tittar på spridning, varaktighet och stimulanser som avgörande för hur ekonomin kommer påverkas.

Andeas Ersson, Fastighetsbyrån i Nykvarn och Strängnäs, menar att  många branscher kommer få stora konsekvenser på grund av det som händer i världen just nu, troligtvis även bostadsmarknaden i viss mån.
— Den del av bostadsmarknaden som jag tror kan påverkas mest är den som inte direkt i första ledet påverkar privatpersonen. Det kan vara stora satsningar inom kommunen eller inom näringslivet. Detta kommer givetvis påverka stora byggbolag som bedriver sin verksamhet mot denna målgrupp.

När det gäller den privata bostadsmarknaden i Sverige finns idag en stor bostadsbrist — en brist som kommer finnas i många år framåt. Andreas menar att det finns goda förutsättningar för att fortsätta sälja och köpa bostäder för privatpersoner.
— Det innebär inte att vi inte kommer påverkas av det som händer runt i världen just nu — men det får mig att tro att vi inom vår bransch förhoppningsvis kommer få en mindre påverkan än många andra branscher.