Richard Rönnow är årets företagare

0
1269
Richard Rönnow blir Årets företagare för sitt arbete med ungdomarna i Nykvarn. Här tillsammans med Rotarys i Nykvarns president Karin Wallin.

I måndags fick AutoExperten Richard Rönnows Fordonsservice AB ta emot priset som Årets Företagare i Nykvarn. Richard hedrades med utmärkelsen av Nykvarns Rotaryklubb bland annat för hans engagemang för Nykvarns ungdomar genom projektet Motor och käk.

Årets företagare utses varje år av Nykvarns Rotaryklubb och pristagaren ska bland annat ha sin huvudsakliga verksamhet i Nykvarns kommun, vara ett sunt företag, gagna bygden eller dess invånare och kännetecknas av framåtanda och serviceanda. Årets pristagare, Richard Rönnow, tycker själv att företaget är just sunt.
– Vi är två delägare och en anställd och vi har hela tiden att göra, säger Richard. Ryktet har spridit sig i kommunen att vi inte tar några överpriser, och att vi gör ett väldigt bra jobb. Våra kunder återvänder och det är ju precis vad vi vill.

Ett annat skäl till priset är Richards engagemang för ungdomarna i Nykvarn i projektet ”Motor och käk”. Projektet driver han tillsammans med Svenska kyrkans skolpedagog Linda Thunell och att antal andra aktörer. I projektet anordnas träffar med motorburen ungdom där det bjuds på mat, alla umgås och delar motortips och idéer. Även ryktet om Richards engagemang i ungdomarna har spridit sig.
– Hit till bilverkstan kommer det många ungdomar som behöver hjälp med allt från cyklar till EPA-traktorer, berättar Richard. De brukar få köpa delar billigt och meka själva här och behöver de tips eller hjälp så får de det av oss.

Nykvarns Rotaryklubb har en grupp som arbetar med att ta fram lämpliga kandidater till priset som Årets företagare genom att bland annat annonsera om att man vill ha förslag på personer som borde prisas.
– I år fick vi in tio förslag från allmänheten, förklarar Rotarys president Karin Wallin. Efter det tittar vi på att företaget mår bra och att personen i fråga gör något socialt bidragande i Nykvarn, och då var Richard den bästa kandidaten.

Nyligen sökte och fick ”Motor och käk” bidrag från Leader Södermanland för skapa en mötesplats för ungdomar med motorintresse i Nykvarn, där de kan träffas, meka och få hjälp. En lokal finns idag tillgänglig för projektet — men ännu återstår pappersarbete och att föra klart lokalen innan man kan öppna.
– Men det är bra att vi kan erbjuda en lokal till ungdomarna för att hålla dem borta från centrum, menar Richard. Tidigare hade vi en träff i centrum och någon ringde polisen om att det var kravaller på gång. När polisen kom och bara hittade parkerade EPA-traktorer fick vi berätta för dem att ungdomarna satt inne i kyrkan och åt spagetti och köttfärssås.