Pergola vill locka fler till Nykvarn

0
1073
I Pergolas showroom i Nykvarn möter Fredrik och Maria upp för att diskutera lösningar för uterum. Foto: Boggi Svensson Freij

Sedan en tid tillbaka kan du diskutera, planera och beställa inte bara flexibla uterum utan också trädgårdsdesign från Skälbyvägen i Mörby industriområde i Nykvarn. Måsen har träffat Fredrik Söderberg, Pergola och Maria Kingsley, inredningsarkitekten med extra gott öga för uteplatser.  

”Som husägare har du ena dagen ett uterum och andra dagen en solig altan, det är det som är så bra med vår lösning”. När Måsen träffar Fredrik Söderberg, som driver Pergola tillsammans med Daniel Markne, är det i företagets nya showroom i Nykvarn. De har ett i Stockholm också, men det är här, på Skälbyvägen i Mörby industriområde, de helst vill verka.
— Målet med att ta hem Pergola till Nykvarn är att kunna marknadsföra orten och omgivningen, säger Nykvarnsbon Fredrik.

”Målet med att ta hem Pergola till Nykvarn är att kunna marknadsföra orten”, säger Fredrik Söderberg. Foto: Boggi Svensson Freij

Idag har han också sällskap av Maria Kingsley, Gnestaboende inredningsarkitekt som många känner igen som programledare för ”Bygglov” som visas i TV4. Nu arbetar de tillsammans för att hjälpa privatkunder med uteplats och trädgård.
— Jag upplever att många kör fast eller blir lite hemmablinda när det gäller utemiljön, säger Maria. Man ser inte potentialen i det man har, då kan det vara bra att ta in en inredare som ser ytorna med nya ögon. En trädgård ska ju inte bara vara vacker att se på, den bör också vara funktionell, lättskött och framför allt passa dina behov. Jag tipsar ofta om att skapa ”rum i rummet” dvs att man delar upp en större yta i mindre ”rum”. Det kan vara en yta för att äta och umgås, en yta för skönt loungehäng och en för odling, pool eller lek. Att ha dessa rum gör att en liten trädgård upplevs större och jag tycker att den blir mer spännande att röra sig i. En pergola ökar rumskänslan samtidigt som den ger skydd mot regn sol.

Sedan starten för samarbetet upplever Fredrik att fler och fler hittar till Nykvarn. ” Maria skickar hit kunderna, många vill komma och klämma och känna på produkterna”. Han och Daniel arbetar också med PS Skylt & inredning i Stockholm som bygger uteserveringar. Där den delen av verksamheten som riktar sig till företagare går trögt, ser han en helt annan rörlighet på den privata sidan.
— Jag tror att fler och fler ser att extrarummet adderar mycket. Vi har gjort några spännande lösningar för bland annat restaurang Tak i Stockholm, men det är den privata marknaden vi tror mest på, särskilt med tanke på att fler kommer semestra hemma i sommar.

Anledningen till att Fredrik och Daniel valde att satsa på Pergola som egen verksamhet är att det är en produkt de sålt mycket av tidigare — en produkt de vet kan anpassas i det oändliga. Maria bekräftar.
— Bästa resultatet får man när pergolan smälter in med husets färger och blir en naturlig förlängning av huset. Adderar man växter, belysning och textilier blir resultatet ett inbjudande, trivsamt och harmoniskt uterum.

Nu vill Fredrik vidareutveckla verksamheten i Nykvarn. Dom hyr även ut kontor i sina lokaler, och Fredrik hoppas att ännu fler vill satsa på Nykvarn som hemvist för sina verksamheter.
— Det jag ser är ett utbyte, att dela affärer med varandra och sätta Nykvarn på kartan ännu mer. 

Maria Kingsey är känd som programledare för TV4:s ”Bogglov”. 15 år i branschen gör Gnestabon till en erfaren inredningsarkitekt. Foto: Boggi Svensson Freij