Nattvandrare i Nykvarn.

Valborgsmässoafton är en av årets största ungdomsdagar. En dag då många ungdomar debuterar med alkohol och droger. Nattvandrarna i Nykvarn är ett viktigt inslag i ungdomsnatten och under valborgskvällen följde MT/Måsen med de röda jackorna ut på vandring genom Nykvarn.

Efter valborgsfirandet vid Herrgården på valborgsmässoafton samlades nattvandrarna som vanligt i Nykvarnskyrkan för att gruppera sig och planera kvällens vandringar. Den här valborgsmässoaftonen, en av de största ungdomsdagarna på året, är det fem personer som anslutit för att klä på sig den röda jackan.

– Det var ovanligt lite respons inför den här kvällen. Det är klart man hoppas att vi skulle vara fler. Men det brukar dyka upp några till slut. Men vi skulle gärna vilja vara många fler, säger Sofia Hellqvist, kontaktperson för nattvandrarna.

När nattvandrarna samlas för genomgång och en kopp kaffe har de redan arbetat för fullt för att försöka få kontroll över var olika gäng befinner sig och hur känslan är för kvällen. Till sin hjälp använder man sig av sina kontakter och meddelandeapparna på telefonerna går varma. Den här kvällen får man dessutom hjälp av personalen på Fritidsfabriken.

– Det är viktigt att vi har ett samarbete. Vi känner ju till många av ungdomsgrupperna. Åtminstone de som brukar hänga hos oss på fritidsfabriken, säger Matilda Törnqvist.

Efter en snabb kopp kaffe och ett kort informationsmöte är det dags att ge sig ut. Personalen från Fritidsfabriken sätter sig i en bil för att kunna transportera sig snabbt till de olika ställena, för att rekognosera potentiella samlingsplatser. De rödklädda promenerar mot Björkestaskolan, där det rapporterats att några ungdomsgäng befinner sig.

– Det viktigaste för oss är att synas. Och att finnas till hands om det är någon som behöver det. Allt från att ta kontakt med föräldrar, låna ut telefonen, eller bara prata. Vi vill vara där och fånga upp saker, innan det händer något, säger nattvandraren Anders Ahl.

Vid björkestaskolan vistas en del ungdomar i olika åldrar, i olika gäng. Nattvandrarna pratar med några, ställer lite frågor och kollar läget. Det är en odramatisk konfrontation, och det är tydligt att de inte är några främlingar för varandra.

– Vissa träffar man ofta, och då skapas ju en relation. En viktig sådan. Uppstår det en situation där någon behöver hjälp, så vet de att de kan vända sig till oss, säger Anders Ahl.

Kvällen fortsätter, och så gör även gruppen med nattvandrare, som tar sig vidare till nästa ställe – Lillhagaskolan – för att kontrollera läget. MT/Måsen konstaterar att arbetet som nattvandrarna gör är viktigt och gör skillnad. Men fler behövs. Och ju fler som nattvandrar, desto mindre tid behöver var och en ge. Eller som Sofia Hellqvist sa i sitt vårtal vid valborgsfirandet:

– Att nattvandra betyder inte att du tar av din tid – utan att du ger av din tid till det dyrbaraste vi har – våra barn och ungdomar.