Denise visar upp konster på studsmattan.

I veckan drog en av de största idrottsevenemangen i landet igång – Stadium Sportscamp i Norrköping. Där deltar cirka 8 000 deltagare under fyra sommarveckor och kan välja mellan 25 olika sporter. Stadium Sportscamp är en stor favorit hos Nykvarnsbarnen och lockar många varje år. ”Nykvarn. Det är väl där alla spelar innebandy”, säger Tommy Karlsson, ansvarig på Stadium Sportscamp och skrattar.

Grunden till Stadium Sportscamp startade för 24 år sedan och erbjöd tre sporter – basket, fotboll och ishockey – och lockade cirka 1 300  deltagare under två veckor. I år finns det över 25 sporter att välja på och antalet deltagare har mångdubblats.

– Vi kan inte växa mer än så här utan att det ska bli ett för stort projekt. Nu kan vi hålla allt inom samma område och kan erbjuda sovplatser till alla i närheten av anläggningarna. Så det är helt perfekt, säger Tommy.

Stadium sportscamp pågår under en vecka där man får träna sin valda sport ett par, tre gånger om dagen. Men det ingår också en hel del andra aktiviteter av olika slag. Och alla får i år testa på att spela amerikansk fotboll.

– Vi har ett “Activity town” där det finns en massa roliga saker som pingisbord, studsmattor och VR-spel. Och mycket annat, säger  Angelica Lundberg, som hjälper Tommy i det dagliga arbetet.

När MT/Måsen är på besök är det full aktivitet i samtliga hallar och i danssalen hittar man fem Nykvarnstjejer, Sara, Irma, Nova, Tuva och Jennifer, som förbereder sig för en lektion i danserna Locking och House.

– Det har varit så himla roligt den här veckan. Man vill inte att det ska ta slut. Visst är man lite trött, men det är inget man direkt tänker på. Och det känns nästan som man är hemma eftersom det är så många från Nykvarn som är här, säger Sara Malo och får medhåll från de andra.

Den första veckan på Stadium Sportscamp är den mest populära och platserna går åt fort till några av sporterna.

– I år blev det rekord för gymnastiken den första veckan. Bokningen öppnade vid midnatt och tolv minuter senare var de slut. Det är helt galet, säger Tommy. Än är det inte för sent. Det finns fortfarande platser kvar till några av sporterna för kommande veckor, så det är bara att boka, fortsätter han.

Det är inte bara deltagare som är aktiva under veckorna i Norrköping. Totalt är det cirka 1 000 ledare från olika föreningar engagerade och 162 stycken sommarjobbare från kommunens arbetsmarknadssatsningar.

– Vi arbetar mycket tätt tillsammans med föreningarna och mycket av pengarna går till dem. Det ska tilläggas att trots att det är en stor retailkedja bakom det här så finns det en vinstbegränsning. Så eventuellt överskott går tillbaka till föreningarna, säger Tommy.

Veckan börjar och avslutas med en stor ceremoni och under den sista kvällen anordnas en stor expedition där de olika grupperna tillsammans ger sig ut på ett äventyr.

– Vi vill att de ska få den absolut bästa veckan på sommarlovet och en upplevelse de aldrig glömmer, avslutar Tommy.