Mälarturf öppnar för säsongen — med nyhet på tak

0
481
Ulrika och Per är redo för säsongen — i år med gröna tak och ett stort byggprojekt. Foto: Boggi Svensson Freij

I över 45 år har Mälarturf levererat gräsmattor till villaägare, men också till idrottsarenor, golfbanor och specialevenemang. Varje rulle gräsmatta väger ett ton. På måndag öppnar de upp försäljningen av gräsmattor igen — i år med flera nyheter. Måsen har hälsat på hos Per Fimmerstad och Ulrika Fimmerstad Ställ, där det planeras för nytt driftcentrum — och gröna tak. 

Det blåser mycket när tidningen kommer till Nygård. Här är redan det tjugotalet anställda igång med de olika momenten — Caterpillarbandare, grävmaskiner och traktorer rör sig i olika mönster på olika platser på de öppna ytorna. De är unika på många sätt — en del i det är att de har all mark där de producerar gräsmattor på samma ställe. 

På måndag öppnar Mälarturf försäljningen för säsongen. Säsongen brukar egentligen vara maj till oktober. Efter en mild vinter passar det dock att öppna upp lite tidigare än vanligt. I över 45 år har gräsmattor från området landat hemma hos villaägare, på fotbollsplaner, golfbanor och vid kungliga evenemang. Per Fimmerstad, lantbrukare och uppväxt på granngården, klev in i verksamheten för 15 år sedan. För tre år sedan köpte han och frun Ulrika Fimmerstad Ställ verksamheten från Kjell Eriksson. ”Men Kjell är kvar”, förklarar de. Det märks väl att de är redo för säsongen — och att det handlar om en livsstil. Per refererar till 200 år gammal regnstatistik, samtidigt som ögonen lyser lite extra när han pratar om en av maskinerna, upptagaren som är en specialmaskin från Montana i USA, som klarar 1500 kvadratmeter i timmen. Lika mycket lyser det när han pratar om växtbädd och fröer. 
— Jag brinner för att odla. 

Gräsmatteodling är hjärtat i verksamheten. Förutom traditionell gräsmatta på rulle till privatpersoner och sportarenor växer också nischprodukten Mälarturf event, där de bland annat levererat gräs mitt i vintern till evenemang i Blå hallen. När de själva gifte sig i vintras kunde de skapa både en matta och en vägg av gräs.  
— Det har varit en ovanligt intensiv vinter, säger de — och är tacksamma för att bröllopet var planerat så tidigt på året — innan corona. 

Tålamod är en del i arbetet. Per berättar att gräsmattan är minst 18 månader innan det skärs, och det krävs mycket omvårdnad för att få till den produkt som Mälarturf vill stå för — högsta kvalitet. 
— Det är viktigt för oss att kunna hjälpa kunden hela vägen, menar Per. Man får inte glömma att gräsmattan är levande plantmaterial. Väder och vind påverkar och sommaren 2018, när det var så varmt, krävdes mycket arbete för att få till en bra gräsmatta. 

Även om gräsmattor för villor, sportanläggningar och evenemang är Mälarturfs kärnverksamhet kanske det är tur att här också finns annat att lägga energi på för det driftiga företaget. Här finns bland annat egen planeringsjord — ”Per är duktig på jord, det är dumt att inte passa på”, menar Ulrika — och nyheten sedum, eller gröna tak. 
— Vi började så själva förra året, förklara Per. Viktmässigt är de flesta tak säkrade för sedum. Det finns ett otroligt stöd från bygg- och miljönämnder och ger mer vegetation i urbana miljöer. Många tycker också att det är kul med ett levande tak. Det fungerar på exemplevis en carport, och ger lättare bygglov. Förra året installerade OKQ8 här både solceller och gröna tak. 

Maj och juni är den mest intensiva perioden. Det blir långa dagar på Mälarturf, men familjen har vant sig vid det och anpassar sig. När många andra börjar planera för semester, kavlar Per och Ulrika och de andra på Mälarturf upp ärmarna lite extra. De är vana att ta semester på vintern, och när det är dags för skörd är alla delaktiga på något sätt, också barnen. 
— Det vi gör är kul. vi är tillsammans och har en fantastiskt bemanning med otroligt engagemang, säger Ulrika. 

Det blåser än mer när tidningen får kolla in nästa nyhet — grunden för ett helt nytt driftcentrum. Idag är de utspridda i olika lador, men till januari 2021 hoppas de att den nybyggda hallen — stor som en ishall — ska stå klar. 
— Många har frågat om det brinner vid E20, men det är bara torr jord som virvlar upp. Bredvid hallen ska vi också ha ett mindre hus, ett kontor, förklarar Ulrika. Såklart med solpaneler och grönt tak. Byggnaderna ska vara självförsörjande på el och värme.Vi stomreser i augusti. Jag ser också fram emot att starta upp en mindre trädgårdsbutik i samband med detta.

Ett strå vassare. Det är företagets slogan. Och värdegrunden som farfar myntade en gång är fortfarande med. 
— ”Bäst såsom sker”. Han har alltid fått rätt, menar Per.

Inspektion av sedum — gröna tak — en perenn fetbladig växt som bland annat absorberar regnvatten, isolerar och är bra för fåglar och insekter. Foto: Boggi Svensson Freij 
Här ska den nya drifthallen stå. Planen är att den ska vara klar i början av 2021. Foto: Boggi Svensson Freij