”Idag är mer än hälften kvinnor i vår Rotaryklubb”

0
654
Övre raden: Hannele Sjö, president i Bisp Thomas Rotaryklubb i Strängnäs, Rebecca Juslin, president i Mariefred Rotaryklubb och Eva Petré, president i Strängnäs Rotaryklubb. Nedre raden: Sofi Cyréus, president i Södertälje Rotaryklubb, Gun-Marie ”Guje” Östedt-Axelsson, distriktsguvernör för Rotary Distrikt 2370 och Karin Walin, president i Nykvarns Rotaryklubb.

Fem lokala Rotaryklubbar fem kvinnliga presidenter. Och en kvinnlig guvernör. Måsen uppmärksammar i samband med Internationella kvinnodagen de lokala representanterna för den internationella organisationen för yrkesverksamma där kvinnor varit delaktiga sedan slutet av 80-talet.

De ses ofta. Eva Petré, Karin Wallin, Rebecca Juslin, Hannele Sjö och Sofi Cyréus är alla presidenter i lokala Rotaryklubbar, från Strängnäs till Södertälje. Gun-Marie ”Guje” Östedt-Axelsson har tidigare varit president i Mariefred Rotaryklubb och agerar nu distriktsguvernör för Rotary Distrikt 2370 — ett av närmare 530 distrikt i världen. I organisationen med långt över 30 000 lokala klubbar i hela världen, som etablerades 1905, har kvinnligt medlemskap varit aktuellt i lite drygt 30 år — och det faktum att det nu är kvinnor som innehar presidentskapet i klubbarna i Strängnäs, Mariefred, Nykvarn och i Södertälje är unikt.

Hannele Sjö, president i Bisp Thomas Rotaryklubb i Strängnäs, var en av de första kvinnorna att gå med i sin klubb. Hon minnas att det var flera män som lämnade klubben när den öppnades upp för kvinnor 1989.— Idag är mer än hälften kvinnor i vår Rotaryklubb, förklarar hon. Det här nätverket handlar om kunskap och kompetens, yrken har inget kön. Därför är det viktigt att det finns både män och kvinnor i Rotary.

”Ju mer du engagerar dig desto roligare blir det”. Gun-Marie Östedt-Axelsson är ett levande exempel på detta. Redan 2000 påbörjade hon sitt engagemang i nätverket, då som nyinflyttad på annan ort. Hon vittnar om hur mycket det faktiskt betyder — både i det lilla och i det stora. — Men det var först 2006 jag gick med i Mariefred Rotaryklubb. Då var enbart Lottie Orrvik kvinnlig medlem i klubben, men nu har klubben vuxit, vi har 47 medlemmar och större balans mellan kvinnor och män.

Sofi Cyréus tog över som president i Södertälje Rotaryklubb, en av två klubbar i Södertälje, för året 2019/2020. Själv gick hon med 2009, några år efter att två klubbar slogs samman. Hon berättar att det i den gamla klubben var en större andel män. — i början upplevde jag att jag var en ”icke-person” i nätverket. Det var något med attityden, klubbarna var olika. Idag är en fjärdedel av medlemmarna kvinnor och så känns det inte längre. Men för ett tag sedan fick jag ett mejl med rubriken ”Rotarybröder”, ler Sofi.

En kritisk massa. Ett arv. För att få med sig fler medlemmar, och med fokus på fler kvinnor, flikar Hannele in att det är viktigt att engagera nya kvinnliga medlemmar på en gång. Att lägga på ett ansvar för att skapa delaktighet. Blir det mer än ett fåtal kvinnor tror hon, och de andra, att det också lockar fler kvinnor att vara med. För Rebecca Juslin, sittande president i Mariefred Rotaryklubb, var det främst tradition i familjen som lockade henne till Rotaryvärlden. — Pappa var rotarian, och jag har själv en bakgrund i Ladies Circle. Det är de humanitära aspekterna som engagerar.

Och det är essensen — det humanitära. Samarbete med FN och agenda 2030, samarbete med World’s Children’s Prize, globalt ungdomsutbyte, kampanj för att rädda Östersjön, idogt arbete för att stoppa polio i hela världen, latriner i Tanzania, samarbete med Ung Företagsamhet, medverkan i Alemdalen, Let Africa Live, Rotary Doctors — listan med globalt och lokalt engagemang med utgångspunkt i Rotarynätverket kan bli hur lång som helst med projekt — stora som små. Men vet alla vad Rotary är och vad klubbarna faktiskt gör? Nej, svarar presidenterna. Eva Petré, president i Strängnäs Rotaryklubb, förtydligar att Rotarys motto ”Service above Self”, på svenska ”osjälviskt tjänande”, kan yttra sig på väldigt många sätt. — Nu har vi till exempel ett samarbete mellan Strängnäs Rotaryklubbar och Rotary San Miguel – Oruro i Bolivia där vi bjuder in allmänheten till Djäknehallen för en presentation av projektet, musik och föreläsning den 26 mars.

Ett år är en kort tid. Det är också den tiden en president ansvarar för klubben innan en annan medlem tar över. Mycket händer på ett år och Rebecca, Eva, Sofi, Hannele och Karin Wallin, president i Nykvarns Rotaryklubb, får ofta frågan hur de hinner. — Det tar tid, menar Karin. Jag blev pensionär i höstas men har kommunala uppdrag, och Roratyengagemanget kräver en del. All kommunikation med styrelsen, veckobrev, kontakt med guvernören, kontakt internationellt — och därför passar det bra att vi är på väg mot ett modernare system — vi blir en modernare klubb. Jag upplever att hur gamla medlemmarna än är, så har de koll på mobilen, skrattar hon. Och det gäller det vi engagerar oss i också. Vi måste leva i det nya. ”Rädda Östersjön” är ett exempel, då klimatmedvetenheten är ett prioriterat ämne. Det är inte politik, det handlar snarare om insikt. 

”Det är inte gubbigt”. Sofi vill slå bort idén om att Rotary på något sätt skulle vara ett manligt nätverk, och påminner om att mål 5 i agenda 2030 är jämställdhet. Nätverket är öppet. Hannele skojar om att hon ”tvingade sig med” när hon ville bli medlem. Att vara tjej är inget särkilt i nätverket nu, men att vara medlem är det. Hon är stolt över att bära Rotarymärket på slaget. Eva poängterar grundvärderingarna som är inkluderande, och Rebecca håller redan på att förbereda nästa kvinnliga president inför nästa år. Guje menar stolt att det händer mycket på alla fronter i Rotary och att alla stegen som tas handlar om att engagera, inkludera, stödja och göra världen bättre. — Men nästa år kommer det inte vara såhär. Att de här klubbarna med anor har mångfald i dag är tydligt, men att vi har kvinnliga presidenter i samtliga är unikt.