Grov misshandel på Lugnet – man i 80-årsåldern skadade sex personer

0
364
Allt annat än lugn på Lugnet. Förra helgen attackerades och skadades sex boende av en dement man med tillhygge.

Natten mot i söndags fick en boende på äldreboendet Lugnet tag på ett tillhygge och gav sig på personal och andra boende på Lugnet. Sex personer skadades och mannen kunde senare gripas.

Sex personer skadades, men inte livs-hotande efter att mannen fått tag på ett skohorn av metall och attackerat boende på äldreboendet och även personal. Larmet gick vid fyratiden på natten.

– Det är oerhört tragiskt att detta kunde hända. Nu fokuserar vi på att stötta personal och anhöriga och låter polisen göra sitt jobb i utredningen”, skriver Veronica Östlin, tf Vård- och Omsorgschef på facebook.

Kommunen upprättade snabbt ett lokalt kristeam för att skapa en trygghet bland anhöriga och personal. Och kommunen hänvisar till polisens utredning och har inte i dagsläget uttalat sig om hur det kunde ha skett. Enligt Anders Önbäck, förhandlings-ansvarig för fackförbundet kommunal, har cheferna skött detta exemplariskt.

– Medarbetarna får den hjälp de behöver, säger han till Länstidningen Södertälje.

Mannen, som varit frihetsberövad sedan händelsen och lider av demens, häkta-des under onsdagen och beroende vad som framkommer i utredningen kommer åtal att väckas. Kammaråklagare Sara Friedman har nu två veckor på sig att väcka åtal eller begära mannen häktad på nytt.

De i personalen som MT/Måsen talat med styrker det som tidigare sagts och känner sig, efter omständigheterna trygga.

– Det som har hänt är en sak, det var en jobbig upplevelse. Dock har efterarbetat varit mycket bra. Men det har varit påfrestande och det blev en lång natt med lite sömn. Nu skulle jag bara vilja sova, säger en i personalen som arbetade under natten vid dådet.