Friluftsfotografen Oscar satsar på passionen

0
347
Oscar började med att fotografera det som känns mest naturligt för honom — naturen. Nu satsar han på fler och fler uppdrag för att på sikt kunna leva på fotograferandet. Foto: Oscar Knutsson

Han har vuxit upp nära naturen och ska han definiera sin ”stil” så är det just naturen och ljuset, särskilt det tidiga morgonljuset, som är hans signum. Nykvarnsbon Oscar Knutsson vill nu satsa ännu mer på passionen — att fotografera de rätta ögonblicken. Och missar han dem är det vinst ändå.

Det är populärt med fotografering och många använder både mobilen och systemkamera för att fota sina omgivningar. För Oscar Knutsson väcktes intresset för fotografering 2017 då han dök på en fotograf i Idre som tog bilder som Oscar verkligen gillade. Han följde honom på Instagram och tog sedan kontakt. Och det var så allt började.
— Jag kontaktade honom och frågade vad han fotade med. Det var en Sony systemkamera och jag inspirerades att använda samma. Han gav mig en massa tips, och sedan har det utvecklats både med kunskap och teknik — fotografering är ju något av en materialistisk hobby, eller ett yrke, menar Oscar.
Han har vuxit upp nära naturen. Han förklarar att han alltid varit en ”outdoors”-människa, och att det därför varit naturligt att fota i den miljön. Men vad är det som gjort att han fastnat för det?
— Jag har lärt mig sig se saker i naturen som är fina i olika ljus. Vissa motiv— en dunge med björkar — är ju egentligen inget märkvärdigt. Men i vissa ljus, och jag kan gå upp hur tidigt som helst för att fånga morgonljuset, så är det magiskt. Jag har fått höra att jag har en unik känsla, förklarar han. Jag kan komponera ihop ett foto i naturen, kan göra det så jag själv blir nöjd. Den känslan, med ljuset, dimman eller vad det än kan vara, finns bara just där. 
Oscar bor med sin familj i Nykvarn, en bit utanför centrum. Även om de har en stor tomt och kan se fåglar utanför fönstret, så dras han alltid till skogen. Jägarskogen till exempel.
— Det är fem minuter bort med bil. Ett andningshål. Cyklar jag åt andra hållet kommer jag ganska direkt till djup skog.

Han jobbar sedan lång tid tillbaka på på Astra, ”en bra arbetsgivare”, men han när också en dröm om att livnära sig på fotograferandet. Det som idag är hobby tar mycket tid, och Oscar är i princip alltid redo med kameran i högsta hugg.
— Jag är ju hobbyfotograf, förklarar Oscar. Jag vill inte att det ska vara så, men det är så det är nu. Visst säljer jag en del, och gör vissa jobb, men det är inget jag kan göra på heltid ännu. Jag fotar en del porträtt, bröllop, företagsjobb — nu senast för Turinge Ost & Vin. Det är också ett sätt att utvecklas, att hitta nya vinklar, hitta nya sätt.

För han är självlärd — och det är hela tiden känslan han letar efter i motiven.
— Jag strävar alltid efter att fånga rätt ögonblick! Ibland kan jag ladda länge, men lyckas inte alls. Men det är också det som är charmen. När jag offrat nattsömnen för att fånga morgonljuset, men inte är helt nöjd, så är det ändå flera timmars frisk luft. Det blir vinst alla gånger ändå.

Oscars bilder finns på @oscar.swe på Instagram, och för bara en vecka sedan startade han hemsidan oscarknutsson.com.